Предизборне калкулације у Црној Гори :: Semberija INFO ::

 

Предизборне калкулације у Црној Гори


Црну Гору у марту чекају предсједнички избори, а од синоћ је познат тек први кандидат. Предсједништво Покрета "Европа сад!" одлучило је да лидера Милојка Спајића кандидује на изборима.

Та земља налази се мјесецима у институционалној кризи, а актуелна влада премијера Дритана Абазовића у техничком је мандату дуже од пет мјесеци откако јој је изгласано неповјерење. Предстојеће предсједничке изборе, политиколози оцјењују, као најважније за будућност Црне Горе.

И док је предсједнишво покрета "Европе сад!" једногласно гласало за Милојка Спајића, чека се одлука Главног одбора.
"Релевантна и кредибилна истраживања јавног мњења јасно показују да предсједник Покрета 'Европа сад!' улази у други круг и побјеђује кандидата ДПС-а, ма ко он био", наводи Покрет Европа сад, преноси РТС.

А једини званични кандидат, долази из редова већине након избора 2020. Да ли ће стићи кандидатура из виле Горице, актуелног шефа државе.

"Уколико се кандидује господин Ђукановић испред ДПС-а да ће бити много боље да позиционе партије имају једног кандидата да би он имао веће могућности да на тим изборима побиједи, с друге стране Ђукановић јесте кохезиони фактор у оквиру ДПС-а али ја имам резервисан став да ли би то њему могло да донесе побједу имајући у виду константан пад повјерења", каже Николета Ђукановић, политиколошкиња.

"Сви калкулишу које би опције биле најбоље, покушавају једни другима да дају подршку, да кажу да ће у другом кругу прије свега ове који су биле опозиција до 30. августа 2020. подржати једни друге у другом кругу, очигледно је суштински циљ да ДПС изгуби предсједничке изборе и ДПС је близу тога да изгуби ове изборе али то прије свега зависи од против кандидата", каже Деспот Ковачевић, доцент Факултета политичких наука.

До изласка на биралишта криза у Црној Гори на нивоу све три гране власти. Најважније - и даље се чека избор судија Уставног суда. Није згорег подсјетити, пет неуспјелих покушаја је већ било.

Из Вашингтона и Брисела често стижу упозорења, до тога да ће им замрзнути приступне преговоре за чланство у Европској унији.

"Неизбор тих судија показује да политичке партије просто желе да гласају само за оне кандидате које они сматрају да потенцијално могу да просто њима буду наклоњени и то је кључни проблем. Уколико дођемо до наредних избора без суда са оваквом изборном администрацијом што је најгоре са оваквим изборним законодавством, онда заиста мислим да ти избори заиста неће дати никакав резултат", каже Николета Ђукановић.

Одлазак у опозцију након парламентарних избора прије двије и по године, није значио и коначан слом ДПС-а.

"Имали сте коалицију коалиције против предсједника који има своја овлашћења, тако да је до сада била једна кохабитација која је била нефункционална и разрјешење свих дилема ће настати послије предсједничких избора", каже Ковачевић.

Важан тест за Црну Гору, ових дана - шесто гласања за судије Уставног суда.

(Независне)