СВЕ О НОВОМ АУТОПУТУ МИЛОШ ВЕЛИКИ: Колике су путарине и ограничења, када ће бити пумпи :: Semberija INFO ::

 

СВЕ О НОВОМ АУТОПУТУ МИЛОШ ВЕЛИКИ: Колике су путарине и ограничења, када ће бити пумпи


Аутопут "Милош Велики", односно деоница Коридора 11 од Обреновца до Прељине, званично ће бити отворена данас у 17 сати. Путницима ће тако бити доступно 103 километара новог аутопута, чиме ће путовање до Западне Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине бити значајно олакшано.

До сада се саобраћај на Коридору 11 одвијао само у дужини од 40,3 километра на потезу Љиг-Прељина (Чачак) који је отворен пре две и по године, но већ од данас путници ће од Обреновца имати аутопут, уместо тек од Љига.

Три спојене деонице, заједно са деоницом Љиг-Прељина (отворена кајем 2016. године) дуге су укупно 103 километра и могу да се пређу за нешто више од 45 минута ако се вози 130 на сат, колико је ограничење.

Поред уштеде времена, отварање ове деонице је посебно значајно за безбедност саобраћаја у овом региону пошто ће возачи коначно већим делом имати алтернативу за озлоглашену Ибарску магистралу, највећу црну тачку у Србији.

Само је током последњих недељу дана на том делу Ибарске магистрале погинуло петоро људи.

Ограничење брзине на већем делу аутопута је 130 километара на сат, па се све три деонице од Обреновца до Љига уз поштовање прописа могу прећи за свега пола сата.

- Све три деонице дугачке су укупно 62,7 километара и заједно са већ отвореном деоницом Љиг-Прељина омогућиће саобраћај на аутопуту у укупној дужини од 103 километара. Од Обреновца до Чачка стизаће се за 45 до 50 минута, што је уштеда од сат времена у односу на раније. Поред тога, аутопут ће омогућити равномерни развој свих околних општина и привући како домаће тако и стране инвеститоре - објашњава Небојша Павловић из Министарства саобраћаја.

Овај аутопут имаће две чеоне и четири бочне наплатне станице, а путарина за путничка возила износиће око 420 динара.

Потенцијална места за пумпе су уцртана у просторним плановима на почетку изградње ових траса, али надлежни кажу да су прописи такви да се прво мора отворити саобраћајница да би се тражиле дозволе за пратеће објекте.

На потезу од Обреновца до Чачка, просторним планом подручја посебне намене инфраструктурног коридора Београд-Јужни Јадран, деоница Београд-Пожега, предвиђено је по пет одморишта у оба смера кретања, у оквиру којих би се градиле бензинске пумпе.

Важно је напоменути да ће бензиске пумпе на овом аутопуту бити изграђене тек догодине, тако да пре него што кренете на пут дуг 103 километара, напуните резервоар.

Возачи који из правца Београда желе да се укључе на коридор 11 мораће, ипак, да се наоружају стрпљењем првих неколико месеци. Наиме, до петље код Мислођина води класичан регионални пут са по једном траком у оба смера, због чега се очекују велике гужве.

- Гужви ће бити док се не изгради деоница Сурчин-Обреновац која ће бити завршена до краја године, односно деоница Нови Београд-Сурчин чија би изградња требало да почне следеће године - објашњава Небојша Павловић, саветник министарке Зоране Михајловић.

Симбол новоизграђеног дела Коридора 11 требало би да буде тунел "Бранчић", дужине 940 метара код Љига.

- Тунел је био изазов и за пројектанте и за извођаче радова, пошто се на овој локацији налазило пуно воде и клизишта. Тунел је покривен са 88 камера које ће даноноћно пратити дежурне службе из центра и путем дисплеја обавештавати возаче о свим условима саобраћаја - каже Светлана Милински, шеф надзорне службе деонице Коридора 11 Обреновац-Љиг.

У непосредној близини налази се техничко-оперативни центар из којег се управља саобраћајем у дужини од четири километра, односно од петље Љиг до изласка из тунела.

Нови пут који повезује Београд и Чачак, а у будућности би требало да досегне све до Црне Горе, односно до јужног Јадрана, пролази и кроз Таково, у којем су се српске старешине, на челу са Милошем Обреновићем, окупиле у априлу 1815. и одлучиле да подигну други устанак против Турака. Стога, управо по овом кнезу нови аутопут је и добио име "Милош Велики".



Према подацима који су доступни на званичном сајту Коридора Србије, Коридор 11 би требао да се састоји од:

5 тунела
78 мостовских конструкција и надвожњака укупне површине од око 60.000 м2.
40 регулација водотокова са делимичним измештањем корита река у дужини од око 21,5 километара
46 потпорних зидова укупне дужине од око 6,1 километра
28 заштитних зидова од буке укупне дужине од око 7,3 километра
Део Коридора 11 који се протеже кроз нашу земљу састоји се следећих деоница: Београд-Обреновац, Обреновац-Уб, Уб-Лајковац, Лајковац-Љиг (Доњи Бањани), Доњи Бањани-Бољковци, Бољковци-Таково, Таково-Прељина, Прељина-Пријевор, Пријевор-Лучани, Лучани-Пожега, Пожега-Бољаре.

Тренутно је пут изграђен до Прељине, те се у наредном периоду очекује изградња осталих деоница до Пожеге.

Најважнији део посла се очекује до краја године - а то је спајање са деоницом Сурчин-Обреновац, чиме ће се повезати са коридором 10 и аутопутем Београд-Загреб.

Тада ћемо имати свих 120 километара новог аутопута на коридору 11, те путници из Београда и Војводине практично неће силазити с аутопута на путу до мора све до Прељине, а возачи са севера ће путовати без проласка кроз центар Београда.

srbijadanas.com