Напета ситуација у Великој Хочи због запљене 42.000 хиљаде литара вина српској породици :: Semberija INFO ::

 

Напета ситуација у Великој Хочи због запљене 42.000 хиљаде литара вина српској породици


ВЕЛИКА ХОЧА - Припадници полиције самопроглашеног Косова налазе се испред домаћинства Петровић у Великој Хочи гдје су дошли с намјером пљенидбе вина из винарије ове породице.

Породица је окупљена испред улаза у кућу одлучна у намјери да спријечи пљенидбу, а њима су и мјештани Велике Хоче. Породица је окупљена испред улаза у кућу одлучна у намјери да спријечи пљенидбу, а њима су и мјештани Велике Хоче.

Милан Петровић, син власника винарије "Петровић" био је једно вријеме на крову куће, пријетећи да ће скочити уколико дође до пљенидбе, док је његова жена легла пред точкове. Како се види на снимцима са друштвених мрежа, власник винарије Срђан Петровић везан је за бандеру испред куће.

Истакање вина је прекинуто до нове одлуке тужиоца, јавља дописник РТС-а.

Мјештани Велике Хоче и даље су окупљени испред куће Петровића у знак протеста, одлучни да спријече запљену. Присутан је већи број припадника полиције самопроглашеног Косова.

 Царинска служба самопроглашеног Косова донијела је одлуку о пљенидби око 42 тоне вина и ракије у власништву једне од најстаријих великохочанских српских породица - Петровић, која се традиционално бави производњом вина и ракија од грожђа.

Из царинске службе је саопштено да је Петровић осумњичен за утају пореза.

Срђан Петровић, који је раније данас разговарао са директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем, рекао је да је понудио нагодбу царинској слжби самопроглашеног Косова, односно да плати казну за дјело које му се ставља на терет.

Петковић је саопштио да је ситуација у Великој Хочи и даље напета и да је обавијештен да Росу долазе са цистерном да заплијене једној од најстаријих виница Петровић 42.000 литара вина као и да је „јасно да премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти жели инциденте.

Из привремених приштинских институција саопштено је да је током рутинске провере у продавници у Великој Хочи, у Ораховцу, откривено да се алкохолна пића, како тврде, продају неовлашћено и да је због тога заплењено 42.000 литара алкохола.

У саопштењу се наводи да власник радње обавља и дЈелатност производње алкохолних пића "без овлашћења царине" и да "нема регистровану дјелатност у Агенцији за привредне регистре", пренела је "Коха".

Такође, додаје се, да у истом селу раде два овлашћена предузећа и да су у власништву грађана Срба са Косова и Метохије.

- Они плаћају све законске обавезе. Поступање нелегалног пословања представља нелојалну конкуренцију легалним привредницима - пише у саопштењу.


Агенције / Глас Српске