ОБИЉЕЖЕНА 80. ГОДИШЊИЦА АНТИФАШИСТИЧКОГ ФРОНТА ЖЕНА ЈУГОСЛАВИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ОБИЉЕЖЕНА 80. ГОДИШЊИЦА АНТИФАШИСТИЧКОГ ФРОНТА ЖЕНА ЈУГОСЛАВИЈЕ


Широм земаља Западног Балкана, 2022. година обиљежена је протестима жена. У Босни и Херцеговини, Србији, на Косову и другим земљама, жене су изашле на улице како би се избориле за сигурније окружење, поштовање својих права и унапређење родне равноправности. Управо овакво стање угрожености жена и готово свакодневне борбе широм свијета учиниле су овогодишње обиљежавање 80. годишњице Антифашистичког фронта жена Југославије важним за све жене широм бивших република заједничке државе.
 
 Антифашистички фронт жена Југославије основан је 1942. у Босанском Петровцу, гдје је јуче, шестог децембра одржано свечано обиљежавање на којем су учествовале делегаткиње из свих република и покрајина некадашње заједничке државе: активисткиње, потомкиње АФЖ-овки и партизанки, научнице, политичарке социјалдемократских партија и лијевих покрета, умјетнице, новинарке и друге ангажоване жене из бивше Југославије.



Кроз два догађаја, Свечану академију у Босанском Петровцу, мјесту оснивања АФЖ Југославије и Конференцију у Бихаћу оживљено је сјећање на борбу жена Југославије против фашизма и на Антифашистички фронт жена као јединствену, еманципаторску и најмасовнију организацију од Другог свјетског рата до данас.
 
Програм свечане церемоније обухватио је обраћања истакнутих бораца за женска права и равноправност, представљање историје АФЖ Југославије и умјетнички програм у оквиру ког је  наступио женски хор “Лире” из Бања Луке са партизанским и радничким пјесмама, као и позоришна трупа из Црне Горе која је извела мултимедијални програм “Политичка историја жена Црне Горе”, који је настао уз подршку УНДП - а поводом обиљежавања 70 година женског права гласа, по тексту Наташе Нелевић, у режији Марије Перовић.


 
- Скупиле смо се, јер вјерујемо да су учеснице прве конференције АФЖ Југославије сањале, бориле се и гинуле за друштво какво је могуће сањати и за какво се вриједи борити и данас, на почетку 21. вијека, за свијет мира, једнакости, слободе, солидарности, основног благостања за све, за друштво у коме ће се чути и једнако уважавати и наши, женски гласови“, истакла је Соња Локар, активисткиња из Словеније и нагласила да стечена права жена које живе од свог рада могу одбранити и награђивати само заједничким платформама, радом, која ће превазићи све државне границе и све подјеле.
- Само тако можемо спријечити да нам се не деси нешто што се брзо и страшно десило женама, и не само њима, у Ирану, Ираку, Афганистану. Опасност постаје утолико већа јер овога пута пријети и климатска катаклизма. Фашизам длаку мијења, али ћуд никад“, нагласила је Локар.


 
- У посљедњим деценијама, многа од права жена су угрожена, радна,  родна и политичка, антифашистичке вриједности се релативизују, изгубљени су квалитет и достојанство живота. Ако у оваквим условима дочекујемо осамдесет година од оснивања АФЖ-а, питање које нам се неминовно поставља јесте – шта ћемо у наредних двадесет година учинити да стогодишњи јубилеј обиљежавамо у друштву достојном наслијеђа организације каква је била Антифашистички фронт жена Југославије? Ако су могле оне, можемо ли и ми, морамо ли и ми?“, изјавила је Нађа Бобићић, делегаткиња из Србије.
 
Програм обиљежавања 80 - те годишњице АФЖ-а наставља се и данас, седмог децембра радном конференцијом у Бихаћу. Овај догађај су организовале и подржале Женске платформе за развој Србије, те њемачка политичка  Фондација Фридрих Еберт са својим канцеларијама у Београду, и регионалном канцеларијом у Сарајеву.
 

(Friedrich-Ebert-Stiftung (FES)