КАКО СЕ КРЕЋУ ЦИЈЕНЕ НЕКРЕТНИНА У БЕОГРАДУ? :: Semberija INFO ::

 

КАКО СЕ КРЕЋУ ЦИЈЕНЕ НЕКРЕТНИНА У БЕОГРАДУ?


Foto: Ilustracija
Ако и мало пратите вијести из региона и у току сте са тржиштем некретнина, онда сте сигурно већ чули - цијене некретнина у Београду су из мјесеца у мјесец све више.

Док се у талк схоw емисијама стручњаци и аналитичари расправљају о томе колико је овај тренд одржив и када ће тржиште да “експлодира”, а цијене морати да се спусте, реално стање ствари је такво да судећи по огласима за продају, али и за издавање некретнина - цијене све више и више.

Ово се објашњава наравно - високом потражњом за истим. Квалитетне некретнине у Београду на одличној локацији су заиста корисна инвестиција и скоро па потпуно сигурно улагање. Пријестоница својим становницима пружа и многе бенефите које други градови и мјеста не би могли - живу свакодневицу, доступност на хиљаде фирми, па тако и потенцијалних радних мјеста, а свакако и уколико за то имате средстава - врло лијеп квалитет живота.

У наставку текста упознајемо вас са тиме како се крећу цијене некретнина у Београду, а дајемо вам и корисне савјете о њиховом одабиру.



#1 Централне општине и цијена квадрата

Као и у вјероватно било којој другој земљи на свијету, цијене квадрата у Београду највише су у централним градским општинама. То су: општина Стари град, Савски венац, Дорћол и Врачар.

У општини Стари град, у овом тренутку, просјечан квадрат кошта око 2,500 евра. Наравно, оне варирају зависно од величине стана, броја соба, као и низа фактора, а свакако и од уже локације гдје је стан смјештен. Код Бајлонијеве пијаце, просјечно ће вас квадрат коштати око 2,500 евра, док ће само мало даље од центра, у околини Ботаничке баште квадрат бити око 1,777 евра.

На Дорћолу, ствари су сличне. У овој градској општини просечна цијена квадрата је исто у опсегу 2,300-2.800 евра. У близини Калемегдана, највеће и најпопуларније знаменитости у Београду, просечна цијена квадрата је чак 2981 евра, док је у околини Скупштине просјечан квадрат 3,694 евра!

На Врачару ћете најјефтинији квадрат пронаћи у околони Јужног булевара, гдје је просјечна цијена 2261 евра, а најскупљи око Каленић пијаце и Храма Светог Саве, гдје се цијена квадрата креће око чак 3.000 евра.

Савски венац углавном има нешто повољније станове и цијену квадрата, али просјек цијене на овој општини знатно повећава Београд на води, која износи чак 3.711 €, и тако Београд на води смјешта на прво мјесто листе најскупљих некретнина у пријестоници.

#2 Кондоминијум као најсавременије рјешење стамбеног питања

Осим живота у центру, у Београду  је “на цијени”, оправдано, и живот у кондоминијуму. Јесте ли икад помислили како би било сјајно живјети негде као у хотелу? Све што вам је потребно је у вашој непосредној близини, градња је нова и сваки кутак у згради прелијеп, а на улазу у сопствену зграду имате “рецепционера”?
Е па, то својим становницима пружа кондоминијум. Потпуни комфор живљења и, закључило би се по свему што нуди - највиши квалитет живота.

То су препознали и становници пријестонице, па је потражња за станом у кондоминијуму нагло скочила посљедњих година, а тако и њихова понуда.

Међу репрезентативним примерима су: Вождове капије, који се истиче одличном градњом, али и локацијом. Сјајно је повезан са свим дијеловима града.

​​На подручју Врачара, кондоминијум “Капије Врачара” је врло популаран. Он има више од 250 стамбених јединица, од једноипособних до петособних станова и пентхоуса, а захваљујући бројним погодностима које пружа, станови у оквиру ове стамбене јединице постали су међу најтраженијим у крају.

Стан површине 135 квадрата овде се може наћи за 380.000 евра, док је у Вождовим капијама цијена доста нижа.

#3 Општине и насеља у којима цијена квадрата најбрже расте

Ако не тражите најскупље, можда ће вас занимати које то градске општине и насеља имају најбрже растућу цијену квадрата, што даље сугерише - и обећавају као локације које ће у будућности можда представљати својеврсни шири центар града или слично, а тренутно се развијају огромном брзином.

То су: Миријево у општини Звездара, са гдје је тренутно просјечна цијена квадратног метра око 1.500 евра, али је прије само пар мјесеци била 1.300! Најаве које се односе на градњу метроа чије ће полазиште бити управо у овом насељу, многи стручњаци тумаче као још један разлог да се цијене квадрата нагло повисе, а можда у будућности - коштају и као на Врачару!

Тржни центри такође дижу вриједност некретнина у њиховој близини, а последњих година у Београду ничу “са свих страна”. Цијене квадрата на Карабурми, Коњарнику Новом Београду и општини Чукарица су између осталог скочиле управо због њихове близине.

Надамо се да вам је наш текст био користан водич кроз свијет некретнина у Београду и да сте стекли ширу слику о висини цијене у најпопуларнијим насељима у пријестоници. Уколико тражите стан за куповину у Београду, препоручујемо детаљно истраживање огласних платформи за некретнине, уз које ћете се најбоље информисати, а онда и донијети одличну одлуку.

Срећно са куповином новог стана!