Селаковић: Србија не прихвата резултате референдума у Украјини :: Semberija INFO ::

 

Селаковић: Србија не прихвата резултате референдума у Украјини


Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да Србија не може да прихвати резултате референдума у украјинским регионима јер би то, како је истакао, било потпуно супротно државним и националним интересима Србије.

Никола Селаковић је на конференцији за новинаре, на питање да ли ће Србија прихватити резултате референдума у украјинским регионима, рекао да у складу са Повељом Уједињених нација и опште прихваћеним принципима и нормама међународног јавног права Србија не може да прихвати те резултате.

"Са једне стране је принципијелна наша посвећеност принципима и правилима међународног јавног права, Повељи Уједињених нација, а са друге стране то би било потпуно супротно нашим државним и националним интересима, потпуно супротно нашој политици очувања територијалног интегритета и суверенитета и посвећености принципу неповредивости граница", рекао је Селаковић.

На питање новинара какву поруку Србија шаље споразумом који је потписао са шефом руске дипломатије дипломатије Сергејем Лавровом, Селаковић је одговорио да тај споразум критикују само они који га нису ни прочитали те да он служи само као довољан изговор за напад на Србију.

"Тај споразум потписује се од 1996. године и реч је о техничкој ствари, нема конотацију безбедносне политике. Реч је о билатералним односима и мултилатералној активности. Влада је могла да одбије такав план, али у њему нема ништа спорно, а критикују га они који га нису ни видели", поручио је Селаковић.


РТС / БХРТ