Амерички туристи шокирани Хрватском: "Тоалет мафија је на све стране, храна бизарна..." :: Semberija INFO ::

 

Амерички туристи шокирани Хрватском: "Тоалет мафија је на све стране, храна бизарна..."


Американци који долазе у Европу често се суочавају с културолошким шоковима кад морају да скину обућу у гостима или схвате да су наручене порције неколико пута мање него код куће. Американци на интернету неретко изражавају утиске и о Балкану, а Хрватска је за њих земља која је поприлично шокантна, бар ако је судити по коментарима које остављају по форумима.

"Храна у Хрватској је укусна, али се могу пронаћи јела која су итекако бизарна. Јела која се припремају од желуца крава и свиња, кобасице од свињске крви нису за свакога“, пише Леон.

Такође, не допада им се навика Балканаца да готово у сваком тренутку имају цигарету у рукама. "Грозно је колико људи пуше. На сваком кораку може се осетити дим, а понекад је наћи кафић у којем се може дисати немогућа мисија. Видео сам жене које гурају дечја колица с цигаретом у устима, као и децу од 12,13 година која гасе опушке по путу", ужаснуто ће Џон.

Американце у Хрватској највише шокирају јавни тоалети који се плаћају, као и "бесплатни на којима запослени продају тоалет папир" те "извлаче новац од туриста у нужди који немају другу опцију него да оставе новчанице ако немају кованице". Неки коментаришу да их "тоалет мафија" не чуди јер то није угодан посао. Такође, Американци имају "трауме" од жена које без срама одлазе у мушке тоалете, а неки од њих имали су неугодна искуства код пријатеља јер одвод "није радио".

Исто тако, необично им је како Хрвати не остављају велике напојнице.
"Мој први оброк у Загребу били су ћевапчићи у малом ресторану с пријатељем из Хрватске. Платио сам, али нисам оставио велику напојницу јер су ме упозорили да у Европи нису толико велике као у Америци. Пријатељ је видео новчаницу коју сам оставио на столу, зграбио је и тутнуо ми је у џеп уз речи како је то заиста превише", наводи Американац.


​Б92