Нећемо ни разматрати захтеве ЕП :: Semberija INFO ::

 

Нећемо ни разматрати захтеве ЕП


Радимо на томе да буде довољно нафте, гаса, струје, али биће много тешка зима по нашу земљу и зато молим да будемо јединствени као народ, поручио је председник.

Председник Александар Вучић рекао је јуче да неће ни да разматра захтев Европског парламента у вези с КиМ. На новинарско питање како ће одговорити на наводе у резолуцији ЕП о Србији о „међусобном признању Србије и Косова”, казао је да ће Србија одговорити „лепо, пристојно и учтиво – нећемо”. Додао је: „Не пада нам на памет. Нећемо да разматрамо, више учтивих одговора ми не пада на памет.” Председник је то изјавио приликом посете Голији, у обиласку Моравичког округа, а претходно је у Ивањици рекао да „радимо на томе да буде довољно нафте, гаса, струје, али биће много тешка зима по нашу земљу и зато молим да будемо јединствени као народ”.

У обраћању грађанима Ивањице најавио је да ће пре краја године бити уложено пет милиона евра у путну инфраструктуру те општине, а „радови ће кренути одмах”. Вучић је током посете селу Радаљево код Ивањице, одговарајући на питање новинара у вези с протестима у Холандији и Немачкој због енергетске кризе, рекао да то само показује колико нас тешка криза чека, као и да се те земље припремају за кризу. Казао је да су проблеми увезени због светског сукоба (Украјина), и додао: „Није то локални сукоб, како неки покушавају да прикажу. Тамо сви против свих ратују и неће доћи брзо до мира, јер нико неће да попусти и свако се нада да порази другу страну. Пошто је ситуација таква, наше је да се уздамо у себе, чувамо мир, јединство своје земље и да бринемо о њој. Биће великих притисака на нас и због КиМ, али и санкција. Ми ћемо да чувамо мир, али ћемо да чувамо и своју слободу да самостално и независно доносимо одлуке, да можемо да кажемо да имамо државу која доноси одлуке само у интересу својих грађана.”

Председник је казао да постоје велики проблеми с дизелом и бензином и додао: „Ако не допустите вишу цену, нећете имати дизел и власници ће затварати пумпе као што се сада дешава у Хрватској, али ми разумемо то, пошто имамо исте проблеме.” Истакао је: „Србија готово да нема нимало домаће нафте, а НИС није у већинском власништву државе. Гледамо да се не повећава цена да би штитили примања људи и да би била нижа инфлација, али то не зависи од нас.” Додао је да нико неће да увезе дизел код нас због ниске цене коју контролише држава и да је то решено прошлонедељним повећањем цене, „како би неко почео да увози”.

Говорио је и о ценама струје и гаса: „Цена струје је сада на берзи 360 евра по мегавату, а ми је у Србији (домаћинства) плаћамо око 41 мегават, индустрија 75 мегавата – они који немају посебне уговоре. Нисмо повећавали ни цену гаса. То је нереално ниска цена гаса и за домаћинства и предузећа, тако да сваки дан који прође а да немамо велике хаварије и искључења пуно значи. Сваки дан који прођемо добро до 31. марта штиклирам, јер значи да смо спасени. Предузимају се напори да можемо да издржимо зиму без великих проблема. Биће тешко све то издржати финансијски током зиме, друге земље ће то вероватно решити повећањем јавног дуга на 100 или чак 200 одсто БДП-а. То су размере катастрофе.”

Председник се, током обиласка Моравичког округа, у Ивањици састао с председницима општина Сјеница, Рашка, Ариље, Косјерић, Пожега и Ивањица, с којима је разговарао о пројектима и проблемима. Обратио се и грађанима Ивањице, којима је најавио улагање у путну инфраструктуру од пет милиона евра до краја године. Истакао је: „Добили смо захтев од општине на 1,75 милијарди динара, односно око 15 милиона евра, да уложимо у путеве. Рекли су да су путеви највећи проблем. Уложићемо, најпре, у главну улицу после 30 година обећања. Те радове ћете видети још током овог месеца. У тај пројекат биће уложено укупно 1,5 милиона евра.” Најавио је и већа улагања у политику наталитета, више новца за новорођену децу, мајке и више права за породиље.

После састанка с председницима општина, Вучић је, између осталог, рекао да ће Ариље добити четири милиона евра за обнову путева, као и да се планира градња скијашког центра на Голији и канализације на Копаонику. Навео је: „Косјерић ће добити средства за радове на главној улици и око 700.000 евра за још један пут важан за грађане. У Сјеници напредују радови на школи, а ускоро креће да се ради и дом здравља који ћемо дефакто претворити у општу болницу, као што ћемо болницу у Новом Пазару да претворимо у клинички центар. У Рашкој ускоро креће обнова основне школе, за шта се издваја три милиона евра. Разговарали смо и о другим инфраструктурним пројектима.”

Председник је обилазак Моравичког округа започео посетом породичкој фирми за производњу садница, откуп и прераду јагодичастог воћа „Флорива” код Ивањице, чији власник је Зоран Радовановић, а посетио је и домаћинство Вукашина Богдановића у селу Куманица код Ивањице, које се претежно бави пољопривредом, али и експлоатацијом шума. Обилазак Моравичког округа председник Вучић је завршио посетом Голији, где је у близини места Одвраћеница присуствовао презентацији пројекта развоја туризма на Голији. Најавио је да ће држава наредне године предвидети средства за изградњу скијалишта, али да претходно мора да се развије путна, електро и друга инфраструктура, али и да се доведе неки велики хотелски ланац. Истакао је да Голија има велики туристички потенцијал: „Голија ће бити чудесно место и биће једно од најлепших места за скијање. Овакву лепоту нигде нисам видео у Србији, али ни у свету.”

Неки у ЕП покушали да се прекину преговори Србије и ЕУ

Било је покушаја појединих посланика у Европском парламенту да се изгласа одлука о прекиду преговора Србије у приступању ЕУ, нама је драго што то није изгласано, јер би било погрешно да јесте, рекао је Вучић, замољен за коментар тога што је посланичка група Зелених у ЕП поднела амандман на резолуцију о Србији, да усклађивање са санкцијама Русији не би био услов за наставак преговора са ЕУ, већ за напредак у тим преговорима. Председник се захвалио већини европосланика који нису прихватили амандман и истакао: „Свако треба да ради свој посао. Ако мисле да треба некога да молимо за нешто – нећемо. Ви радите свој посао, ми ћемо свој. Ми имамо своје интересе, важно је да Србија буде на ЕУ путу, али и да има своју слободу и да размишља о својим виталним националним интересима. Онај ко не разуме специфичну позицију Србије, не жели добро ни ЕУ, ни Србији, што је питање за ширу политичку расправу. Данас је с многима немогуће разговарати. Воз је кренуо из станице, лудило је кренуло, сви су у рату и не можете да разговарате с њима. С некима можете, и са њима разговарате, али с неким не можете.”Антрфиле

Никад нисмо имали повећање пензија од 19 одсто

Вучић је најавио повећање пензија за око 19 одсто, почевши од новембра, закључно с јануаром, и навео да ће држава настојати да током зиме буде издвојено и за једнократну помоћ, али да то зависи од стања у државној каси. На добацивање појединих грађана – шта је с једнократном помоћи, Вучић је кроз смех рекао: „Када је неко рекао да у Србији није могуће угодити, мора да је посетио Ивањицу. Прошли пут кад сам посетио Ивањицу речено ми је – што причаш само о једнократним мерама, сада када кажем добијате за стално 20 одсто повећање, питате ме шта је с једнократном помоћи... Никада не можете да задовољите жеље људи. Држава ће гледати да током зиме буде једнократне помоћи, али најпре мора да се анализира буџет.”Антрфиле

Ситуација на КиМ сувише озбиљна за шале неозбиљних људи

Србији је потребан мир, а не сукоби, рекао је Вучић, упитавши, поводом опаски на рачун видео-поруке потпредседника Српске листе Милана Радоичића да је у Лепосавићу, коме то смета што је он на северу Косова и Метохије, он је с КиМ. Казао је да је ситуација на КиМ сувише озбиљна да би неозбиљни људи правили шале и поређења Радоичића са Зеленским. Вучић је овако одговорио на констатацију новинара да Здравко Понош каже да је одговор Србије на Куртијеве провокације то што Радоичића покушава да представи као Зеленског и упитао: „А, где би то требало да буде Радоичић, који је с КиМ? Или бисте већ желели да наш одговор буде да наредимо људима са севера КиМ да се повуку у централну Србију? Да ли је то одговор политичара из опозиције. То где је Радоичић, на КиМ или негде другде у Србији, његова је приватна ствар, и нема нити ће имати везе са државом.”

Истакао је да је Србији потребан мир, а не сукоби, треба јој да се развија, да у свим местима, као овде у Ивањици, има људи који су срећни што могу добро да раде и пристојно зараде. Додао је: „Ниједан рат у 20. веку нисмо прескочили, осим 1908. Ајде да прескочимо нешто, да сачувамо мир и гурамо земљу напред, а не да размишљамо да је могуће ратом или војним средствима нешто постићи. Што не значи да ћемо дозволити прогон и убијање нашег народа, већ да је наше опредељење да чувамо мир. Али, тешко је неозбиљним људима, озбиљно одговорити.”

Упитан за коментар текста у листу „Данас”, где је Небојша Стефановић упоређен са Зораном Ђинђићем, Вучић је казао да то неће да коментарише – „нека пише ко шта хоће, ваљда људи морају да продају новине, јер ако не напишу лоше о мени, не могу да продају новине”.Антрфиле

Нико ме није звао на састанак с Куртијем

То није тачно, нико ме није ни питао чак, рекао је Вучић одговарајући на новинарско питање да ли су тачне најаве из Приштине о његовом наводном састанку са премијером привремених приштинских институција Албином Куртијем. Истакао је да он ни од једног састанка не бежи, да је углавном Курти бежао од састанака – „ја не бежим”. На питање да ли ће пристати да иде на дијалог с Куртијем, Вучић је казао да хоће, али да га нико није звао и да ту не види неки смисао. На констатацију да га је на дијалог с Куртијем позвала известилац Европског парламента за Косово Виола фон Крамон, казао је: „Ако то она очекује... Али мислио сам да Мирослав Лајчак треба да ме зове.”


ПОЛИТИКА