СРБИЈА ОГРАНИЧИЛА ЦИЈЕНЕ ОСНОВНИХ ЖИВОТНИХ НАМИРНИЦА :: Semberija INFO ::

 

СРБИЈА ОГРАНИЧИЛА ЦИЈЕНЕ ОСНОВНИХ ЖИВОТНИХ НАМИРНИЦА


- Влада Србије ограничила је цијене основних животних намирница како би се заштитило тржиште и спријечиле деформације у формирању цијена робе која је од изузетне важности за снабдијевање потрошача, нарочито сиромашнијих социјалних категорија.

Уредбом су ограничене цијене брашна тип Т-400 глатко и тип Т-500 до пет килограма, затим јестиво сунцокретово уље од једног литра и свињско месо – бут, тако да не прелазе ниво цијена од 15. новембра 2021. године.

Такође , прописана је максимална малопродајна цијена УХТ млијека са 2,8 процената млијечне масти од једног литра, те бијелог кристал шећепа по килограму, саопштено је из Владе Србије.

Уредба је донесена с обзиром на то да су цијене сировина и произвођачких инпута и даље на високом нивоу, а ситуација на берзама у земљи и окружењу и даље недовољно предвидива.

Влада је на данашњој сједници одредила количине уља од сјемена сунцокрета у паковањима за продају на мало за које се дозвољава извоз на мјесечном нивоу, како би се омогућила реализација закључених уговора у што већем обиму, ради очувања традиционалног тржишта, при томе водећи рачуна о снабдјевености домаћег тржишта.

Усвојена је Уредба о привременој мјери ограничавања цијене гаса и надокнади разлике у цијени природног гаса набављеног из увоза или произведеног у Србији у случају поремећаја на тржишту природног гаса.

Чланови Владе донијели су измијењену Уредбу о ограничењу висине цијена деривата нафте, којом се ограничење продужава до 31. јула.

Влада је донијела одлуку о привременој забрани извоза евродизела ЕН 590 ради спречавања несташице и обезбјеђивања сигурног снабдијевања тржишта овим дериватом, како би се спријечиле могуће штете по привреду и грађане Србије.

На сједници је донесена одлука о привременом смањењу износа акциза на деривате нафте – оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља за 20 одсто, почевши од сутра па до краја јула.

Влада Србије усвојила је измјене и допуне Уредбе о критеријумима, условима и начину обрачуна потраживања и обавеза између купца-произвођача и снабдјевача електричне енергије, чиме је додатно поједностављена процедура за производњу енергије за сопствене потребе из обновљивих извора енергије.
 
(Независне)