Вучић обећао: Ако дође велики произвођач аутомобила, скочићу у оделу у базен :: Semberija INFO ::

 

Вучић обећао: Ако дође велики произвођач аутомобила, скочићу у оделу у базен


БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић данас је говорио о ситуацији у којој су се нашли радници Фиата у Крагујевцу.

"Раднике Фиата ће примити премијерка Ана Брнабић наредних дана, а то шта ће радити приватни власник ми не одлучујемо“, навео је предсједник Србије.

Гостујући на ТВ Прва Вучић је на питање шта ће се дешавати са радницима Фиата који су незадовољни због понуде компаније да напусте фабрику или оду да раде у иностранство, рекао да је Стелантис приватна фирма и да он не може њима да говори шта ће да раде, али да ће држава помоћи радницима који не буду задржани слично као што је помогла радницима Геокса - да добију други посао.

"Потписали смо уговор и субвенционисаћемо производњу електричног модела да би заштитили Крагујевац и раднике Фиата, нови модел ће бити много успешнији од 500 Л и овај нови уговор биће 100 пута повољнији него претходни уговор", навео је Вучић.

Поручио је да ће држава гледати на који начин може да помогне радницима Фиата, да суштински обавезу нема, али да држава тако помаже не само радницима већ и себи. Он је навео да је од 1.100 радника Геокса, који је напустио Србију, њих 500 добило посао у Текласу посредством државе, док је осталих неколико стотина добило посао у њемачкој компанији.

"И сви имају значајно веће плате него у Геоксу, као што ће и у фабрици електричног фиата бити веће него када су производили 500 Л", навео је Вучић.

Каже да је запрепашћен писањем појединих медија када је реч о Фиату, пошто радници имају право да буду забринути и да траже помоћ, иако то нема везе са капитализмом.

"Али, да вам то раде медији који знају да не живимо у социјалистичком самоуправљању... Смисао је да постоји транзициони период. Стелантис ће задржати две трећине или три четвртине радника, зависи од Стелантиса, њих ће да плаћају, али неће да губе новац у те две године на осталима. Помоћи ћемо као што смо помогли раднике Геоска и увек ћемо да разговарамо. У понедљак или уторак ће их примити Брнбић да видимо ста држава може додатно да помогне, министарка Дарија их је већ примила", навео је Вучић.

Додаје да нема сумње да ће Стелантис испунити своје обавезе по питану производње аутомобила и задржавања одређеног броја радника.

Вучић је напоменуо да свакако дио радника мора да оде у иностранство на обуку, као што је то био случај у готово свим осталим новим фабрикама у Србији.

Предсједник Србије најавио је данас да ће у другој половини јуна бити позната одлука једног великог глобалног произвођача аутомобила да ли ће инвестирати у Србији и обећао да ће од среће обучен скочити у ташмајдаски базен ако одлука буде позитивна.

"Обећавам да ћу у оделу да скочим у ташмајдански базен ако добијемо ту вест у јуну. Толико је важна та вест и после тога - завршио сам посао за Србију", рекао је Вучић на ТВ Прва,  преноси Б92.

Додао је да се та одлука очекује у другој половини јуна.

"Ако то буде, као Савић, једино сам дебљи од њега, скочићу у оделу у базен, јер мислим да би то била највећа победа Србије, ако успемо. Још две земље су у игри, а мислим да смо у свему бољи од њих осим у једној ствари. А знате која је та једна ствар - причам о њој у целој емисији", рекао је Вучић алудирајући на тему којој је припао највећи деи разговора у емисији (санкције Русији).


Независне новине