ГРАЂАНИ СРБИЈЕ СЕ СУТРА ИЗЈАШЊАВАЈУ НА РЕФЕРЕНДУМУ О ПРОМЈЕНИ УСТАВА У ДИЈЕЛУ КОЈИ СЕ ОДНОСИ НА ПРАВОСУЂЕ :: Semberija INFO ::

 

ГРАЂАНИ СРБИЈЕ СЕ СУТРА ИЗЈАШЊАВАЈУ НА РЕФЕРЕНДУМУ О ПРОМЈЕНИ УСТАВА У ДИЈЕЛУ КОЈИ СЕ ОДНОСИ НА ПРАВОСУЂЕ


На референдуму у недјељу, 16. јануара , грађани ће одлучивати о промјенама Устава Србије, у дијелу који се односи на правосуђе. Питање , на које ће се одговарати са"да" или "не", гласи "Да ли сте за потврђивање Акта о промјени Устава".

Прије расписивања референдума усвојен је закон који брише цензус, како је то и одређено Уставом из 2006. године. Промјена Устава је усвојена ако је за то гласала већина изашлих бирача.

Творци амандмана за промјену Устава у делу који се односи на правосуђе, навели су као главну предност, у односу на садашња рјешења, да се избор судија и тужилаца "сели" из Народне скупштине у најважнија судска и тужилачка тијела.

У састав Високог савета судства и Високог савета тужилаштва, осим судија и тужилаца, улазе, као нова категорија, "истакнути правници" који се бирају у Народној скупштини.

У њиховом саставу више неће бити предсједник скупштинског Одбора за правосуђе, али у Високом савјету тужилаштва остаје министар правде, за разлику од Високог савета судства. Тужилаштво је и у садашњем Уставу наведено као самостални државни орган, не и независно.

У радном тијелу за израду амандмана били су и представници струковних удружења - Друштва судија Србије и Удружења тужилаца Србије, који су поручили грађанима да су ове промјене значајне за деполитизацију правосуђа.

Из бројних опозиционих странака позвали су грађане да бојкотују референдум или да се изјасне против, наводећи разне примједбе на предложена рјешења.

У оспоравању је изнијет, као редован, захтјев да се са промјеном Устава сачека јер је садашња Скупштина Србије "једностраначка", с обзиром на њен састав.

Влада је као разлог за усвајање Акта о промјени Устава навела и јачање владавине права као услова за даље евроинтегације.

Изјашњавање ће се спровести од 7.00 часова ујутру до 20 часова увече. Републичка изборна комисија издала је упутство о одржавању референдума у условима епидемије корона вируса, који одређује и начин изјашњавања обољелих од короне.

Акт о промјени Устава који је потврђен на републичком референдуму ступа на снагу када га прогласи Народна скупштина Србије.

Послије референдума, како се очекује, убрзо ће бити распуштена Народна скупштина и расписани парламентарни избори.

(Мондо)