Пахор: Забринут сам за регион, рјешење у брзом ширењу ЕУ на западни Балкан :: Semberija INFO ::

 

Пахор: Забринут сам за регион, рјешење у брзом ширењу ЕУ на западни Балкан


Фото - Танјуг / АП
БЕОГРАД - Предсједник Словеније Борут Пахор изјавио је данас у Београду, послије састанка са предсједником Србије Александром Вучићем, да је забринут због неких процеса и изјава које се могу чути на западном Балкану, а нарочито у посљедње време, и поручио да ЕУ на њих може да одговори брзим и успјешним ширењем на западни Балкан.

Пахор је истакао да би то било одлучујуће за мир и безбједност, као и благостање људи на западном Балкану.

"Не могу да не будем забринут за ситуацију у земљама Западног Балкана, гдје се продубљава неповјерење међу лидерима што је пријетња миру и безбједности на овим просторима", истакао је.

Пахор је рекао да ће лично учинити све да се процес прикључења земаља Западног Балкана настави и убрза.

"На билатералном и мултилатералном нивоу посљедњих година је дошло до продубљивања неповјерења, што је директна пријетња миру и безбједности", рекао је Пахор.

Као неко ко је 30 година могао да прати развој ситуације у региону и 15 година у Европској унији учиниће, истиче, све да се Европска унија озбиљније супротстави свим опасностима на овом подручју.

"Учинићу све што је у мојој моћи да се тај процес прикључења настави не само када је ијреч о питањима реформи, билатералним и мултилатералним односима... Јер овдје није питање квалитета живота, већ о пријетњи миру и безбједности у региону", навео је Пахор.

Захвалио је Вучићу за разговор и што је споменуо словеначке војнике на Косову и Метохији.

"Сутра ћу их посјетити", рекао је Пахор и додао да ће се током посјете Космету заложити код саговорника да се имплементира све што је договорено Бриселским споразумом.

Пахор је рекао да је забринут и због тога што је застао дијалог између Београда и Приштине да би га требало наставити.

Словенија је велики заговорник тог дијалога и још увијек га подржава, казао је он и истакао да застој у дијалогу не користи ни Србији нити Косову, као ни региону нити ЕУ.

"Треба наставити преговоре како би се односи регулисали да не би угрозили мир, безбедност и сарадњу у региону", поручио је Пахор.


Танјуг / Независне