Преминуо Милутин Мркоњић :: Semberija INFO ::

 

Преминуо Милутин Мркоњић


БЕОГРАД - Српски политичар, почасни предсједник СПС-а и народни посланик Милутин Мркоњић преминуо је у 80. години у Институту за кардиоваскуларне болести “Дедиње” у Београду.

Ове вијести потврдио је на свом Инстаграм профилу предсједник СПС-а Ивица Дачић.

Протеклих неколико дана Мркоњић је провео у болници, а недавно му је уграђен пејсмејкер.

Рођен је 23. маја 1942. године. Српски политичар, богате биографије, био је почасни предсједник Социјалистичке партије Србије (СПС), народни посланик, а прије тога обављао је и функцију министра инфраструктуре као и министра саобраћаја Републике Србије.

На катедри за путеве, аеродроме и железнице Грађевинског факултета у Београду дипломирао је 1968. године.

Почео је да ради у “Бироу за студије, пројектовање и надзор грађења ЖТП Београд”, гдје је 1974. постао руководилац Сектора за пројектовање. За директора у радној организацији “Центар за истраживање и пројектовање” постављен је 1977. године.

Тај центар се 1986. ујединио са “Заводом за пројектовање ЗЈЖ”, а сљедеће године и са Саобраћајним институтом и формира се јединствено предузеће “Саобраћајни институт ЦИП”. Мркоњић је постао његов први директор. Учествовао је у бројним пројектима у Алжиру, Венецуели, Ираку, Кувајту, Кини, Габону, Либији.

Био је министар за саобраћај и везе у Влади СРЈ на чијем је челу био Милан Панић, а претходно је министарску функцију обављао и у СФРЈ – у Влади Бранка Микулића.

Један је од оснивача Социјалистичке партије Србије. У вријеме НАТО бомбардовања СР Југославије, 1999. године, постављен је за директора Републичке дирекције за обнову и развој. Крајем октобра 2000. разрешен је функције директора Саобраћајног института ЦИП и изабран за предсједника Управног одбора тог института. Те године је постао савезни посланик у Већу република СРЈ, а касније је био посланик и у парламенту државне заједнице Србија и Црна Гора.

Од марта 2004. био је шеф “Аероинжењеринга”.

У децембру 2006. године постаје потпредсједник Социјалистичке партије Србије, а на ту функцију је реизабран у децембру 2010. Био је и члан предсједништва те странке, а одлуком Главног одбора, у септембру 2015, именован је за почасног предсједника СПС.

За посланика у Скупштини Србије изабран је 2007. године, а у том сазиву је обављао и функцију потпредсједника Скупштине.

На изборима за предсједника Србије, јануара 2008. године, био је кандидат СПС и освојио је око шест одсто гласова.

Од јула 2008. налазио се на функцији министра за инфраструктуру. Почетком марта 2011. године његовом ресору додата је област енергетике.

Мркоњић је јула 2013. смијењен са мјеста министра саобраћаја, а августа положио је заклетву као посланик Народне скупштине. Након парламентарних избора 2014. године изабран је за народног посланика у Скупштини Србије и предсједника Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и просторно планирање. Мандат народног посланика добио је и на изборима 2016. и 2020. године.


​Глас Српске