ОТВОРЕН САЈАМ НАОРУЖАЊА, ВУЧИЋ ПРЕДСТАВИО ВОЗИЛО "ЛАЗАНСКИ" (ФОТО/ВИДЕО) :: Semberija INFO ::

 

ОТВОРЕН САЈАМ НАОРУЖАЊА, ВУЧИЋ ПРЕДСТАВИО ВОЗИЛО "ЛАЗАНСКИ" (ФОТО/ВИДЕО)


Јубиларни 10. Међународни сајам наоружања и војне опреме Партнер 2021 свечано је отворен данас на Београдском сајму у присуству предсједника Србије Александра Вучића, који је поручио да ће Србија наставити да јача своју војску и даље развија одбрамбену индустрију.

Такође, истакао је да је Србија препозната у цијелом свијету као земља која промовише мир и стабилност.

Предсједник Србије је на церемонији отварања представио ново борбено мултифункционално возило "Лазански" које је добило име по недавно преминулом новинару и војном аналитичару Мирославом Лазанском.


- У свијету интереса нема милостиње за слабе већ поштовање за снажне и зато је важно да развијамо одбрамену индустрију - нагласио је Вучић.

Подсјетио је да се на Београдском сајму упоредо одржава скуп несврстаних земаља и додао да је отварању Сајма наоружања присуствују представници многих земаља, као и да ћемо се постарати да да ако желе да српско наше наоружање добију пристојне цијене.

У сваком случају добиће добар производ, додао је предсједник Србије.



Борбено возило "Лазански" је модификована верзија "Лазара 3", а главна разлика је у вишенамјенском топу калибра 57 милиметара.

На највећем сајам наоружања и војне опреме укупно је 132 излагача, од чега 36 излагача из 16 страних земаља, међу којима су Аутструја, Кина, Данске, Канаде, Француаке, Њемачке, Италије.

Овогодишњи сајам је и погледу изложених новитета вишеструко премашио сајам одржан прије две године.

На сајму је представљено више од 70 средстава наоружања и војне опреме из развоја Војнотехничког института, које ради самостално или заједно са Одбрамбеном индустријом Србије.

Своје производе на Београдском сајму представио је и Технички ремонт Братунац, који је приказао возило "Деспот" са даљинско-управљивом борбеном станицом најновије генерације, као и пиштољ.

Ваздухопловни завод Орао из Бијељине приказао је ремонтовани мотор "Випер 632-46" под паролом "77 година ваздухопловства", а на сајму је наступио и Ваздухопловни завод Космос из Бањалуке.
 
(ТАЊУГ)