ЗЕМЉЕ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА СВЕ АТРАКТИВНИЈА ДЕСТИНАЦИЈА ЗА ДИГИТАЛНЕ НОМАДЕ :: Semberija INFO ::

 

ЗЕМЉЕ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА СВЕ АТРАКТИВНИЈА ДЕСТИНАЦИЈА ЗА ДИГИТАЛНЕ НОМАДЕ


Више од 160 појединаца окупило се у Будви од понедјељка до сриједе (4-6. октобар) како би присуствовало Цросс Бордер Цоwоркинг Цонференце на којој је 25 говорника из 11 различитих земаља свијета спремно дијелило своја знања и искуства о изузетно актуалним темама у регији – дигиталним номадима и цоwоркинг сцени.

Динамичној и интерактивној конференцији присуствовали су цоwоркинг менаџери и цоwоркери из регије, дигитални номади, фрееланцери, подузетници, представници организација које пружају подршку развоју пословног окружења те представници јавних институција и доноситељи одлука с једним заједничким циљем – донијети закључке и препоруке потребне за представљање земаља регије као одредишта привлачних дигиталним номадима.

На конференцији је јасно истакнут потенцијал прилагођавања досадашњег начина рада савременим трендовима с нагласком на дигитални номадизам као стил живота.

Интерактивне панел дискусије изњедриле су предности земаља регије за дигиталне номаде – прихватљивост трошкова живота, сигурност, климатске увјете, природу и топлину људи.

Истакнуто је да се земље регије не требају фокусирати на привлачење просјечног дигиталног номада него на креирање могућности за све, али да у овом процесу једни на друге не требају гледати као на конкуренцију, него као на сараднике и партнере.

Неоспоравајући важност регулисања боравка дигиталних номада у држави, додатно се разговарало и о чињеници да дигиталним номадима виза није пресудна приликом избора дестинације те да се и на друге начине може пожељети добродошлица овој циљној скупини.

Представљени су и пакети услуга за дигиталне номаде које ће ускоро понудити мрежа Цоде Хуб-ова, цоwоркинг простора у Мостару, Никшићу, Тузли и Задру, а кроз примјер Дубровника истакнута је важност сарадње туристичке заједнице, локалне власти те појединаца и организација који овој циљној скупини могу понудити квалитетан садржај приликом боравка на одређеној локацији.

О дигиталним номадима и раду на даљину разговарало се и из перспективе дигиталних номада који су истакнули предности овог стила живота, али и позитивне дојмове о земљама регије.

Рад на даљину је дефинисан и као алат за побољшање ефикасности подузећа, квалитетнију организацију тимова и здравији стил живота.

То су потврдили и представници регионалних медија када су говорили на који су начин свој рад прилагодили на новонасталу ситуацију која је захтјевала рад на даљину.

Конференција је била прилика и за разговор о цоwоркинг сцени у земљама Западног Балкана кроз представљање резултата истраживања, разговоре с представницима цоwоркинг простора те осврт на стање прије и послије глобалне пандемије.

Кроз програм конференције и разговоре с говорницима провлачила се и важност изградње заједнице те стварања услова за сарадњу и нетwоркинг чему је и ова конференција неупитно дала значајан допринос.

Цросс Бордер Цоwоркинг Цонференце су организирали Иновационо предузетнички центар Технополис и ИНТЕРА Технолошки Парк кроз пројект 2ЦОДЕ суфинанциран средствима ЕФРР и ИПА ИИ фондова Еуропске уније. Медијски покровитељи конференције су Бљесак, Дневне новине Дан, Дневни аваз, Клиx, Мy Гуиде Монтенегро, Независне новине, Вечерњи лист и Вијести.
 
(Независне)