ДРОГА И КОРУПЦИЈА ОТЕЖАВАЈУ ПУТ АЛБАНИЈЕ У ЕУ :: Semberija INFO ::

 

ДРОГА И КОРУПЦИЈА ОТЕЖАВАЈУ ПУТ АЛБАНИЈЕ У ЕУ


Албанија упорно ради на приступању Европској унији. Али илегалне плантаже марихуане, трговина кокаином и корупција велике су препреке европским интеграцијама.

Државни тужилац Алтин Думани зна да је пред њим велики посао. У његовој канцеларији у албанском главном граду Тирани гомилају се предмети. У свим тим предметима ријеч је о организованом криминалу. Думани каже да се са трговином наркотицима и корупцијом боре многе земље на југоистоку Европе. Овај четрдесетшестогодишњак је замјеник руководиоца "Специјалне антикорупционе јединице". Крајем 2019. Албанија је формирала Специјално тужилаштво како би испунила један од услова за приступање Европској унији.

Думани каже да су албански шверцери дроге "веома активни" у земљама Уније и тврди да је интензивирана сарадња са колегама из Италије, Њемачке и других земаља. Он додаје да су први успјеси ту и да је већа количина дроге заплијењена у Италији и Албанији.

Кријумчарање дроге уз државно учешће

Албанија се сматра једним од главних европских подручја са илегалним засадима канабиса. Према актуелном извјештају Уједињених нација, Албанија је са својих три милиона становника између 2015. и 2029. била шести по величини произвођач канабиса у свијету, а први у Европи.

Новинарка Фатјона Мејдини је балканска координаторка међународне невладине организације "Глобална иницијатива против транснационалног организованог криминала". Она сматра да је проблем настао након радикалних промјена 1991. када се земља која је била изолована под комунистичком диктатуром преко ноћи покренула ка капитализму: "То су била тешка времена за све, многи су изгубили своја државна радна мјеста па су почели да саде канабис, како би прехранили своје породице".

Мејдини каже да је држава дуго гледала кроз прсте тим људима, али и да је у неким случајевима сарађивала са њима.

"То је постало опасно", наглашава она.

Посљедица је раст утицаја криминалних група. У посљедњих десет до петнаест година развила се и трговина кокаином, пошто су већ постојеће руте и криминалне мреже нудиле добре претпоставке за тако нешто: "Имали су инфраструктуру, па су хтјели нешто од чега ће се брже обогатити".

Трговина наркотицима остаје проблем

Социјалистичка влада Едија Раме је на власти од 2013. Рама је у предизборној кампањи обећао борбу против организованог криминала. На Yоутубе албанска полиција поставља видео-снимке на којима се виде полицијске акције против илегалног узгоја и продаје канабиса. Мада је обим илегалне трговине смањен, ова врста криминала остаје велики проблем.

Инвестигативни медији као и новинарка Мејдини у својим извјештајима наводе да државне структуре и даље подржавају трговину наркотицима. Стално се чују оптужбе да су водећи политичари уплетени у то.

Лоша перспектива за младе

Тешко је водити "рат против дроге" када је илегална трговина наркотицима важан економски фактор у земљи, у којој, упркос економском напретку, расте стопа незапослености и многи млади људи одлазе у иностранство. За оне који остају у земљи илегална производња и продаја наркотика нуде атрактивну зараду. У околини Фуша-Кроје, сјеверно од Тиране налазе се посебно велике плантаже канабиса.

Двадесетшестогодишњи младић Ралди потиче из тих крајева. Он је 2017. ухапшен под оптужбом да тргује дрогом. Тврди да је конзумирао канабис, али да га није продавао. Каже да зна људе који су то радили. Иначе , ради као ауто-механичар 14 сати дневно за мјесечну плату од 500 евра. Други немају шансу да добију ни такав посао.

Новинарка Мејдини каже да влада не чини довољно за младе људе. Њена нада је, као и за многе друге - Европска унија. Према анкетама скоро 100 одсто Албанаца заговарају приступање земље ЕУ.

Бугарска кочи

И албанска влада је све нестрпљивија, сматрајући да је испунила све услове за почетак приступних преговора. Шеф албанског преговарачког тима Зеф Мази каже: "Транспорт канабиса и других илегалних дрога је међународни проблем".

Он додаје да је више политичара из Европске уније, међу којима су предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и њемачка канцеларка Ангела Меркел, тврдило да је Албанија испунила све услове.

И заиста, низ земаља дао је сагласност за почетак приступних преговора са Албанијом. Међутим, преговори би требало да отпочну"у пакету" са Сјеверном Македонијом. Али тај корак блокира Бугарска, тражећи од Скопља да призна бугарске коријене историје и језика.

Умор од проширења у ЕУ

Земље попут Француске и Холандије ионако су скептичне када је ријеч о проширењу ЕУ, дијелом због фрустрације изазване Брегзитом, дијелом због проблема у владавини права у неким средњоевропским и источноевропским земљама. Стога је присутна бојазан да би пријем земаља са оваквим проблемима могао унијети додатни раздор у Европску унију.

Думани каже да он и његов тим дају све од себе да сузбију организовани криминал у Албанији. Према једној недавној анкети 41 одсто испитаника у земљи има повјерења у Специјално тужилаштво. Думани каже да још није задовољан постигнутим. Ипак , ради се о релативно новој институцији, па би требало очекивати још боље резултате.

(ДW)