САХРАЊЕН ДУШАН ДУДА ИВКОВИЋ :: Semberija INFO ::

 

САХРАЊЕН ДУШАН ДУДА ИВКОВИЋ


Највећа кошаркашка имена испратила су данас на вјечни починак преминулог кошаркашког стручњака Душана Дуду Ивковића.

Сахрани су присуствовали чланови породице, пријатељи, поштоваоци и бројне личности из свијета спорта и јавног живота.

Ковчег са тијелом селектора носили су његов ученик и саборац Жељко Обрадовић, као и можда најбоља југословенска петорка свих времена Владе Дивац, Дино Рађа, Жарко Паспаљ, Јуриј Здовц и Предраг Даниловић.

На сахрани легендарног тренера били су и Никола Пековић, Василис Спанулис, Ненад Крстић.

Од Ивковића се опростио глумац и Ивковићев пријатељ са Црвеног крста Горан Султановић.

- Дуда је за живота дотакао звијезде и сам је постао звијезда. Не пристајем да је ово растанак од Дуде. Ово је као када спакује своје голубове и запали свијет. Побједи све и врати се на Црвени крст! Надам се да ће се опет појавити и да ћемо наставити тамо гдје смо стали. Хвала ти Душане за све што си урадио за Србију - рекао је Султановић.

Поводом Ивковићеве смрти јуче је у Скупштини Србије одржана комеморација на којој су о лику и дјелу славног тренера и легендарног селектора Србије и некадашње Југославије говорили предсједник Србије Александар Вучић, предсједник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић, чувени тренер и Ивковићев кум Жељко Обрадовић и пријатељ породице Ивковић Предраг Пантовић.

Ивковић је преминуо у четвртак, 16. септембра, у 78. години.

Иза себе је оставио супругу Невенку и синове Павла и Петра.

У богатој спортској каријери освојио је све, а као селектор кошаркашке репрезентације Србији је донио шест медаља са највећих такмичења - три европске титуле и једну свјетску, уз олимпијско сребро и одличје истог сјаја са Европског првенства.

Водећи селекцију бивше Југославије, Ивковић је освојио два злата на европским шампионатима, титулу свјетског првака и олимпијског вицешампиона.

На клупском нивоу два пута је освојио Евролигу са атинским Олимпијакосом, а има још три европоска трофеја – по један са Партизаном, грчким АЕК-ом и Динамом из Москве.