Мирни протест Срба на прелазу Брњак, косовска полиција употријебила сузавац :: Semberija INFO ::

 

Мирни протест Срба на прелазу Брњак, косовска полиција употријебила сузавац


Фото - Танјуг

ПРИШТИНА - Косовска полиција је код административног пункта Брњак употребила сузавац како би растерала окупљене Србе који мирно протестују против одлуке привремених институција у Приштини.

Окупљени се нису удаљили са мјеста на којем протестују, јавља РТС.

У току је интервенција полицијских снага, а нешто раније из Приштине су упућене додатне снаге Росу на сјевер Косова.

На административним прелазима Јариње, Брњак, Мердаре, Мутивода, Бијела Земља и Мучибаба од јутрос је забрањен улазак на територију Косова и Метохије са српским регистраским таблицама и таблицама са ознакама косовских градова.

"Возачи аутомобила или теретних возила који немају нове таблице са ознаком 'РКС' морају, уз плаћање таксе од пет евра са роком важности од два мјесеца узети такозване пробне таблице које се издају са ознаком општине на којој борави возач аутомобила", речено је Срни на административном прелазу Мердаре.

Дежурни припадници Косовске полицијске службе појаснили су да власници аутомобила који живе на територији Косова и Метохије имају обавезу да у наредних пет дана у било ком регистрационом центру или осигуравајућој кући подигну пробне таблице.

У супротоном, биће им забрањено кретање и против њих ће бити поднесене прекршајне пријаве, тврде из Косовске полицијске службе.

Власници возила који живе на територији Косова и Метохије и уписани су у централни регистар мораће да изврше пререгистрацију возила по цијени од пет центи по кубикажи возила, а морају платити и додатну регистрацију која се креће од 270 до 450 евра, у зависности од кубикаже возила.

Из косовске полиције саветују возачима који имају само документа Републике Србије да изађу и уђу на територију Косова и Метохије, да би њихова документација била унесена у одговарајући "царински и гранични систем Косова".

Ова наредба је на прелазу Мердаре произвела колоне аутомобила са српске стране у дужини од неколико километара, а разлог више закрчењу административног прелаза су камиони са робом који су се јутрос затекли на прелазу, као и они који тек пристижу.

Миодраг Јоксић рекао је Срни да је на административном прелазу Мердаре чекао више од три часа и да се назад у централну Србију вратило више десетина возила јер су возачи одбили да плате, преузму и пред косовском полицијом поставе пробне таблице са ознаком "РКС".

"Ово је игра са народом. Ником, па чини ми се ни полицији, није јасно шта треба да раде и које мере да примењују. Час кажу није дозвољен улазак на Косово и Метохију са српским таблицама, час кажу дозвољен је, а то зависи од тога ко је возач аута", каже он.

Према његовим ријечима, уколико сте Албанац или припадате некој другој нацији, изузев српској, слободно улазите са српским таблицама на Косово и Метохију.

Упркос тензијама које је изазвала одлука приштинских власти, из Кфора је саопштено да је безбједносна ситуација мирна и стабилна те да су припадници Кфора спремни да као трећи безбједносни стуб, послије Косовске полицијске службе и ЕУЛЕКС-а, реагују уколико дође до нарушавања јавног реда и мира.


​Агенције / Глас Српске