У БОРБИ ПРОТИВ ПОХЛЕПЕ СВАКЕ ВРСТЕ: У Београду одржан Еколошки устанак, да ли и у БИХ слиједи слично? :: Semberija INFO ::

 

У БОРБИ ПРОТИВ ПОХЛЕПЕ СВАКЕ ВРСТЕ: У Београду одржан Еколошки устанак, да ли и у БИХ слиједи слично?


У недјељу, 11.априла, испред Скупштине Србије у Београду одржан је протест под називом “Еколошки устанак”. Окупио је више хиљада људи са захтјевима да се обуставе сви пројекти штетни по околиш.

Грађани, еко-активисти и представници зелених затражили су усклађивање прописа с највишим еколошким стандардима. Ако је судити по броју људи који су у суботу били на протесту, онда се може рећи да екологија није ујединила само струку, већ грађане уопште.

„Данас треба знати што су на свету знали стари народи, вероватно и ви знате, чули сте за једну групу, један део народа на Новом Зеланду, који су успели после много година да своју култну реку прогласе живим бићем, дакле неким правним субјектом и издејствују у парламенту да та река добије заштитника, тзв. омбудсмане – да је чувају, да се она достојанствено рађа и тече. У име аманета – ја сам вода и вода је ја… Изједначавање човека са природом око нас – ја сам дрво и ово дрво је ја, ја сам земља и ова земља је ја, ја сам ваздух и ваздух је ја“, рекао је Ршумовић.

“Данас нам је потребан еколошки патриотизам, то је управо ово што сам рекао – да је природа ја и да сам ја природа”, додао је. „Морамо се борити против похлепе сваке врсте, јер похлепа је и ово због чега смо се састали овде у овом заиста великом броју. Похлепа је стављање потока и река у цеви, да би се добило нешто мало киловата“, истакао је легендарни пјесник. “Ако узмемо реке и потоке, она срна и јазавац немају одакле да пију воде”, додао је.

Уједињене у истом циљу – одбрани ријека, ваздуха, шума, еколошке организације формулисале су заједничке захтјеве – забрана изградњи мини хидроелектрана, поштовање Устава и закона о заштити природе, праведна екологија без масовног тровања становништва.

Да ли слични протести предстоје и у Босни и Херцеговини?

Семберија инфо - Т. Којић