Тri predsjednika stranaka stavljeni i iznad zakona i iznad Ustava. :: Semberija INFO ::

 

Тri predsjednika stranaka stavljeni i iznad zakona i iznad Ustava.


„Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ јуче је био чекаоница за предсједнике три странке – Додика, Човића и Изетбеговића и завршетак њиховог састанка“, рекла је на данашњој конференцији за медије Мира Пекић, посланик ПДП у ПД ПС БиХ.
 
Она додаје да је Клуб СДС - ПДП имао јасне ставове и могао да ради, али су други морали сачекати крај састанка да би добили мишљење, чиме су ова три предсједника странака стављени и изнад закона и изнад Устава.
 
Пекићева истиче да је приједлог буџета који је нама стигао је у износу од 996 милиона КМ, што значи да је већи за 46 милиона КМ од пријашњег буџета који је предлаган раније, до доласка ове власти у Сарајево:
 
„То практично значи да ће буџет бити кориштен за враћање кредита, затим за заједничке институције, тек на крају за ентитете. Овим повећањем буџета се слабе ентитети, слаби Република Српска, а јачају институције БиХ. Става смо да институцијама БиХ не требају толика средства и да се приликом формирања буџета требало водити рачуна о ентитетима, гдје се одвија стварни живот“, истиче Пекићева.
 
Пекићева се осврнула и на 27 милиона КМ издвојених за буџетске резерве, нагласивши да ће бити постављено питање о намјени тих резерви:
 
„Буџетска резерва, али и додатних 15 милиона предвиђених директним трансферима, намјењени су намирењу економске штете. Опет, ако узмемо у обзир релативно уске надлежности Савјета министара поставља се питање како ће се та средства распоређивати, по којим критеријумина, посебно ако узмемо у обзир да се буџетска резерва додијељује у хитним случајевима и по захтјеву корисника“, закључује Пекић.
 
„Изборни закон који је јуче усвојен представља Додиково изигравање повратничке српске популације која у добром дијелу Федерације БиХ још нема статус конститутивног народа. Јуче смо дошли у ситуацију да три човјека: Милорад Додик, Драган Човић и Бакир Изетбеговић одлучују о свему па и о судбини српског народа у ФБиХ“, истакао је Драган Мектић, посланик СДС у Парламенту БиХ.
 
Мектић је казао да је Додик је издао и продао Србе у Мостару како би добио уступке од друге двојице лидера.
 
„Србима су загарантована четири мјеста у Вијећу Града Мостара. Постављењем цензуса на 3% и јучерашњим пристанком на промјене Изборног закона, Додик је преварио Србе у Мостару јер сада је немогуће да Срби имају своје аутентичне представнике у Градском Вијећу Мостара“, нагашава Мектић.
 
Он каже да ће српска мјеста сада заузети, они Срби које кандидују листе СДА и ХДЗ-а и то је искључиво Додикова кривица.
 
Говорећи о одласку страних судија Мектић је казао да је неприхватљиво да позицију из Републике Српске предлаже Предсједништво БиХ.
 
„Договор који је и СДС подржао био је да Народна скупштина РС именује једно име у Уставни суд БиХ да би док је то отишло до Сарајева, Милорад Додик себе уградио у то тако што је рекао да српски члан Предсједништва БиХ предлаже судију у Уставни суд БиХ. Закони у Републици Српској шетају за Милорадом Додиком. Кад се Милорад Додик врати у мјесну заједницу онда ће мјесна заједница предлагати судију из Републике Српске за Уставни суд“, поновио је Мектић.
 
Говорећи о именовањима у агенције на нивоу БиХ Мектић наглашава да је Милорад Додик интересе Срба дао за фотеље и договор о именовањима.
 
„Драган Човић то себи никад не би допустио. Јуче је Милорад Додик пристао на садашњег директора ОБА иако већ четири године изјављује да је ОБА непријатељска институција и за Републику Српску и за Србију“ – закључује Мектић.
 
Информативна служба ПДП-а