Позив на акцију: Доба је раста амброзије, зауставимо је на вријеме :: Semberija INFO ::

 

Позив на акцију: Доба је раста амброзије, зауставимо је на вријеме


Институт за здравље и сигурност хране Зеница трећу годину заредом спроводи истраживања о присуству коровске и алергене биљке амброзије на подручју Зеничко-добојског кантона.
 
Током 2018. године указано је на присуство ове коровске биљке у свим општинама овог кантона и на неопходност њеног сузбијања, а 2019. године израдом брошуре "Мјере за спречавање ширења и уништавање амброзије" и посјетом свим општинама и надлежним службама значајно се доприњело да присуство ове изразито алергене биљке буде знатно мање у природи и њеним уобичајеним стаништима.


 
Биљка отпусти и до осам милиона зрна полена
 
Имајући у виду да се ради о веома инвазивној коровској биљци потребно је да се настави са њеном идентификацијом, а онда и уништавањем. Разлози за то су вишеструки.
 
- Једна биљка амброзије производи годишње просјечно око 60 хиљада сјеменки. Полен амброзије се због свог аеродинамичног облика шири око један километар у кругу биљке, а вјетар га може разнијети и на удаљеност неколико стотина километара. Једна зрела биљка амброзије отпушта и до осам милиона зрна полена годишње, а полен амброзије је један од најјачих познатих алергената. Праг који изазива алергијске реакције је врло низак и мањи је од 20 зрна полена по кубном метру ваздуха. На крају, само сјеме је изузетно отпорно па може да преживи и сачува клијавост чак и у неповољним условима и до 30 година, истиче руководилац Завода за заштиту биља у Институту за здравље и сигурност хране Зеница Касим Велић.
 
Управо током мјесеца јула потребно је да се започне са сузбијањем амброзије, јер је утврђено да је висина стабљике амброзије око 10-20 цантиметара (још није у цватњи), што је довољно за њено брзо уочавање и уједно идеално за њено механичко уклањање чупањем цијелих стабљика.
 
Управо сада је сигурностт учесника у акцији њеног сузбијања и највећа. Касније, биљке се могу покосити. У сваком случају, уништавање амброзије треба спровести прије цвјетања.
 
Одлуком Владе Федерације Босне и Херцеговине прописане су мјере за спрјечавање ширења сузбијања и уништавања амброзије, а правна и физичка лица која су дужна да спроведу ове мјере на пољопривредном, шумском, грађевинском и водном земљишту су власници и корисници пољопривредног земљишта - обрађеног и необрађеног, власници запуштених површина пољопривредног земљишта, шумског земљишта (шума и ловишта), грађевинског земљишта (изграђеног и неизграђеног).
 
Поленски календар и упозорења алергичарима
 
За овај посао надлежни су и субјекти који управљају водотоцима, каналима и површинама уз водотоке и канале, који одржавају површине уз јавне путеве, цесте и жељезничке пруге, који управљају националним парковима, парковима, гробљима и другим зеленим површинама; те власници и корисници запуштених земљишних површина поред путева, стаза, као и утрина, деградираних пашњака, запуштених паркова, искрчених мјеста у шумама.
 
- Институт за здравље и сигурност хране Зеница је у овој, 2020. години набавио апарат којим се врши мјерење присуства зрна полена у ваздуху, те експерименталним радом прије неколико седмица започео са Пројектом мониторинга полена на простору у пречнику од 10 до 30 километара. Методологија узорковања полена у ваздуху стандардизована је у свим земљама Европе. Циљ мониторинга је да се помогне особама које су алергичне на полен, а у скорије вријеме треба да се осигура и редовно информисање о стању и прогнози алергеног полена у ваздуху, путем препорука и савјета смањити број особа са тегобама на полен, те дати додатни подстицај ка правовременом уништавању амброзије, истиче Велић.

​Институт за здравље и сигурност хране Зеница