ПАНДУРЕВИЋ: БУЏЕТ ИНСТИТУЦИЈА БИХ ЗА 2020. ГОДИНУ ЈЕ СКАНДАЛОЗАН :: Semberija INFO ::

 

ПАНДУРЕВИЋ: БУЏЕТ ИНСТИТУЦИЈА БИХ ЗА 2020. ГОДИНУ ЈЕ СКАНДАЛОЗАН


Буџет институција БиХ за 2020. годину је скандалозан! У вријеме тешке економске кризе, када приходи од ПДВ-а падају, а локалне заједнице једва опстају, Предсједништво БиХ је предложило буџет за 30 милиона КМ већи у односу на претходне године и то увећање је планирано од прихода од ПДВ-а. Шокирана сам да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик то подржао, изјавила је члан ГО СДС Александра Пандуревић.
 
''Очекивала сам да ће се Додик борити за Републику Српску и људе који су на рубу егзистенције због пандемије, а не ће од њих отимати да би дао институцијама БиХ. Када је Предсједништво, почетком пандемије COVID-a, вратило буџет Савјету министара и тражило да се буџет прилагоди санирању посљедица епидемије, очекивала сам да ће буџет бити значајно умањен, како би привреда и локалне заједнице добиле више средстава. Умјесто тог, од локалних заједница и привреде се узима 30 милиона како би се запошљавало и усавршавале ИТ лиценце у институцијама БиХ. 10 милиона КМ су планирали за путне трошкове. Па гдје то ко путује када су границе затворене и тако ће бити и до краја године? То је срамота!'', каже Пандуревићева.
 
Она подсјећа да су приходи од индиректних пореза, у првих пет мјесеци ове године, мањи за 10,14 одсто или 325 милиона КМ у односу на исти период прошле године што је посљедица пандемије пандемије COVID-a.
 
''Тај пад прихода су највише осјетиле локалне заједнице јер су њихови буџети последњи у ланцу пуњења. Већ имамо пад прихода од ПДВ-а од 360 милиона КМ у односу на прошлу годину, и врло је вјероватно да ће до краја године цифра достићи и 800 милиона КМ, а онда сe Предсједништво БиХ солидарише са грађанима тако да повећа буџет институција БиХ од којег народ нема никакве користи '', истиче она.
 
Пандуревићева подсјећа да у вријеме када су СДС и ПДП били у Савјету министара, иако је била релативно стабилна економска ситуација, четири године нису дозволили повећање буџета ни за једну једину марку.
 
''Зашто нисмо дозволили? Па зато што је то буџет из којег се исплаћују плате, телефони, службена путовања. Он нема ни социјалну ни развојну компоненту која би оправдала повећање'', објаснила је она.

(СДС РС)