Гласање и у БиХ, Додик и Чубриловић на биралишту у Бањалуци :: Semberija INFO ::

 

Гласање и у БиХ, Додик и Чубриловић на биралишту у Бањалуци


БИЈЕЉИНА - У више градова у БиХ данас ће грађани, који имају двојно држављанство, моћи да гласају за изборе у Србији.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик гласаће у 13.30 часова у Генералном конзулату Србије у Бањалуци.

У Генералном конзулату Србије у Бањалуци у 10.00 часова гласаће предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Осим у Генералном конзулату Србије у Бањалуци, гласачка мјеста у БиХ биће отворена у Амбасади Србије у Сарајеву, Генералном конзулату Србије и Мостару, конзуларним канцеларијама у Дрвару и Требињу.

Биралишта ће бити и у Центру за културу "Семберија" у Бијељини, Средњошколском центру "Иво Андрић" у Вишеграду, Градској управи Добој, Средњошколском центру у Братунцу, Основној школи "Свети Сава" у Зворнику, те у Основној школи "Десанка Максимовић" у Приједору.

Први пут за изборе у Србији отворена су гласачка мјеста у Бијељини и у Мостару.

Конзул Србије у Бањалуци Весна Маринковић изјавила је Срни да је више од 100 бирача пријављено на бирачком мјесту у Бијељини.

Према њеним ријечима, предузете су све мјере епидемиолошке заштите, просторија гдје ће бити бирачко мјесто је дезинфикована, обезбијеђен је алкохол за дезинфекцију руку, као и лична заштитна опрема за чланове бирачког одбора и за гласаче, уколико дођу без заштитне маске.

Конзул Србије у Мостару Марија Бакоч рекла је раније Срни да је први пут, од отварања Генералног конзулата у Мостару 2012. године, отворено и бирачко мјесто на којем ће се моћи гласати до 20.00 часова.

"На овом бирачком мјесту моћи ће да гласају бирачи који су се до 30. маја пријавили да ће на предстојећим изборима гласати према мјесту боравишта у иностранству", рекла је Бакочева.

Право гласа има 6.584.376 пунољетних грађана Србије, који ће на парламентарним изборима моћи да гласају за 21 листу.

Начелник општине Братунац Недељко Млађеновић рекао је да је пријављено 355 грађана који желе да гласају.

Према његовим ријечима, око 1.000 становника Братунца има право гласа на изборима у Србији од којих ће око 600 бирачко право остварити у мјестима у Србији у којима су пријављени и у којима имају имовину.

Срна / Независне