Служен парастос погинулима у пробоју Коридора живота :: Semberija INFO ::

 

Служен парастос погинулима у пробоју Коридора живота


Фото - Срна
МОДРИЧА - Код спомен-обиљежја на Дугој Њиви служен је парастос за погинуле српске борце у пробоју коридора прије 28 година, којем присуствује и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Претходно је поводом 28 година од пробоја коридора у манастиру на Дугој Њиви Свету архијерејску литургију служио Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије.

Након парастоса биће положени вијенци на спомен-обиљежје за 413 српских бораца, које се налази у порти манастира.

Парастосу присуствују и министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, делегација Народне скупштине, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих Милорад Којић, представници Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ и организација проистеклих из протеклог рата.

Организатор централне прославе 28 година од пробоја коридора је Одбор Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова.

Овом догађају данас због епидемије вируса корона присуствоваће мањи број људи него претходних година.

Пробојем коридора прекинута је 42 дана дуга блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине са око 1,5 милиона становника и омогућена веза са матицом Србијом.

Овом битком ослобођени су Модрича, Оџак, Дервента и Брод, а комплетна операција пробоја и обезбјеђивања Коридора завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на ријеку Саву на простору Брода.

​Срна / Независне