Цвијановићeвa на форуму у Астани- Мултилатерална дипломатија од кључне важности :: Semberija INFO ::

 

Цвијановићeвa на форуму у Астани- Мултилатерална дипломатија од кључне важности



Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић у обраћању на Међународном форуму у Астани "АИФ2023" пажњу је посветила важности мултилатералне дипломатије и равнотеже власти гдје учесници не могу да намећу сопствена правила и понашање другима, преноси Астана тајмс.  

Функционална мултилатералност не може постојати без адекватног окружења. То је систем мултилатералне равнотеже власти, гдје ниједан од учесника или учесници не могу да намећу сопствена правила и понашање другима и гдје је ниво поштовања и комуникације на много вишем нивоу него данас - нагласила је Цвијановићева. Према њеним ријечима, у глобализованом свијету важно је окренути се широј, јединственој платформи, док се истовремено охрабрују сви видови регионалне сарадње.

Подсјећамо, Цвијановићeva учествује данас и сутра на Међународном форуму Астана у Казахстану. Она је један од главних говорника на панелу који ће бити уједно и церемонија отварања, а тема панела на којем учествују предсједници Казахстана Касим Жомарт Токајев, Киргистана Садир Жахаров, Катара Тамим бин Хамад Ал Тани, премијер Узбекистана и други. Тема панела чији је модератор новинар Си-Ен-Ен Ричард Квест је Милтилатерализам - фокус на тренутне изазове и будуће трансформације. Теме овогодишњег форума су ефикасни модели сарадње и партнерства с циљем рјешавања глобалних изазова, најављено је раније из Предсједништва БиХ.

Форуму ће током два дана присуствовати лидери бројних држава, представници међународних организација, те извршни директори великих мултинационалних компанија и реномирани међународни стручњаци. Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ допутовала је синоћ у Казахстан гдје на форуму учествује на позив предсједника Касима Жомарта Токајева.


РТРС