Кавазовић: Имам који је Светом Сави приписао фашизам признао грешку :: Semberija INFO ::

 

Кавазовић: Имам који је Светом Сави приписао фашизам признао грешку


ПРИЈЕДОР - Хусеин-еф. Кавазовић, реисул-улема Исламске заједнице (ИЗ) у БиХ, посјетио је јуче приједорско насеље Козарац, гдје је разговарао с главним имамом тамошњег Меџлиса Амиром Махићем, који је Светом Сави приписао фашизам, а Српској православној цркви (СПЦ) секташтво, након чега је Кавазовић изјавио да је имам јасно признао своју погрешку.

Како је наведено на сајту ИЗ у БиХ, имам Амир-еф Махић информисао је реисул-улему о полицијској истрази која се води против њега. Кавазовић је казао да је ИЗ увијек стајала иза својих имама.

"Имам је вршио мисију и јасно је признао своју погрешку. То није уобичајено у овом друштву, чак ни у вјерским заједницама. Тим чином он је показао своју досљедност, као што је и Исламска заједница показала да се чврсто придржава принципа које је градила и његовала годинама", казао је реисул-улема Кавазовић.

Реисул-улема је истакао да је ИЗ уз своје имаме који јесу њене институције, те додао и да су имами у Српској, како тврди, "годинама под сталним притиском".

Махић је рекао да посјета реиса Кавазовића много значи, те да је уз конкретну подршку много лакше пребродити постојеће изазове и искушења.

Исламска заједница је, како је саопштено, ангажовала адвоката и очекује да ће овај случај бити ријешен у његову корист.

Подсјетимо, само два дана раније, Ријасет ИЗ у БиХ поручио је да ће се Махић морати јавно очитовати пред дисциплинском комисијом Ријасета. Ријасет је у петак саопштио да је ријеч искључиво о личном ставу иза којег не стоји ИЗ и њени званични органи, те нагласио да се вјерска осјећања не смију вријеђати.

Окружно јавно тужилаштво Приједор, како сазнајемо, сумњичи имама Махића за јавно изазивање и подстицање насиља и мржње. У Кривичном законику Српске наводи се да је за ово кривично дјело предвиђена новчана или затворска казна.


Независне новине