СДА биле наклоњене куглице, имају већину у Клубу Бошњака Дома народа ФБиХ :: Semberija INFO ::

 

СДА биле наклоњене куглице, имају већину у Клубу Бошњака Дома народа ФБиХ


САРАЈЕВО - Кандидатска листа Странке демократске акције (СДА) добила је жријебањем мандат за делегатски клуб Бошњака у новом сазиву Дома народа Парламента Федерације Босне и Херцеговине.

Жријебањем је одлучено да делегат из овог кантона припадне СДА-у, што у пракси значи да су СДА и ДФ добили 13-ог делегата у Дому народа ФБиХ из реда бошњачког народа.

Жријебање је обављено данас у сједишту Централне изборне комисије (ЦиК) Босне и Херцеговине, а одлучивано је између двију кандидатских листа Бошњака из Ливањског кантона - листе Авдија Ђугум (Социјалдемократска партија БиХ) и кандидатске листе Странке демократске акције.

У ЦИК-у је данас обављено жријебање за избор преосталих делегата у Дом народа из још једног кантона, Сарајевског. Ту су у оптицају била три субјекта из реда Осталих – кандидатска листа Албин Зухрић, листа Наша странка 2 и кандидатска листа Социјалдемократске партије БиХ.

Жријебањем је одлучено да мандат добије листа Наша странка 2.

Поступак жријебања у ЦИК-у проведен је због тога што су наведене кандидатске листе из оба ова кантона имале идентичан количник гласова приликом ранијег бирања делегата за Дом народа, обављеног тајним гласањем у новим сазивима припадајућих кантоналних скупштина.

Сарајевска и ливањска нису једине скупштине гдје су неке кандидатске листе имале исти количник гласова а остале јасно добиле или пак изгубиле преимућство у гласовима за мандате у Дому народа.

Исти количник имале су и поједине листе приликом тајног гласања у новим скупштинама Херцеговачко-неретванског и Средњобосанског кантона, због чега је у сједишту ЦИК-а јуче такође обављено жријебање.


Фена / Независне новине