Роба из Кине ускоро јефтинија? :: Semberija INFO ::

 

Роба из Кине ускоро јефтинија?


- Након што су цијене контејнерског превоза из Азије послије пандемије вируса корона драстично порасле, ситуација се стабилизује и превоз робе је доста јефтинији, што би у наредном периоду могло утицати и на ниже цијене производа који долазе са овог континента.

Најновији Дреwрyјев композитни свјетски контејнерски индекс, који је кључно мјерило за цијене контејнера, показује да од 17. новембра цијена износи 2.591 амерички долар по контејнеру од 40 стопа, што је за 72 одсто нижа цијена него у истом периоду прошле године. Стопе превоза на релацији Шангај - Ротердам су пале за 14 одсто или 439 долара мање него прошле године.

Овај индекс је сада на 75 одсто испод максимума од 10.377 америчких долара који је постигнут у септембру 2021, те је 31 одсто нижи од петогодишњег просјека од 3.764 УСД.

"Ово указује на повратак на нормалније цијене, али остаје 82 одсто виша од просјечне стопе за 2019. годину, односно прије пандемије, када је цијена била 1.420 долара по контејнеру", наводи се у најновијем извјештају Дреwрyјевог композитног индекса.

Један увозник робе широке потрошње из Кине који није хтио откривати идентитет, рекао је за "Независне" да цијене контејнерског превоза падају, али да то није једино што утиче на цијене.

"Велику улогу има и цијена горива која варира код нас и то представља проблем. Сви ми имамо возила и морамо достављати ту робу и све се то укалкулише. Цијена контејнера, односно превоза из Кине се преполовила у односу на прошлу годину. Мали контејнер кошта 2.500 долара, плус неких 300, 350 долара лучких трошкова. Мени је скоро стигла роба и неких од седам до 10 одсто ми је нижа продајна цијена у односу на оно што је раније било", казао је овај увозник.

Додао је да ово одговара већим увозницима који имају веће фактуре, те да они имају простора да снизе цијене производа који долазе из Азије.

"Уколико се настави спуштати цијена контејнерског превоза из Азије, може се очекивати нижа цијена свих производа који долазе са овог континента", навео је овај увозник робе широке потрошње из Кине.

Саша Грабовац, извршни директор Удружења економиста Републике Српске СWОТ, истакао је за "Независне" да за већи дио производа који долазе са Далеког истока не можемо очекивати тренутну реакцију у смислу појефтињења на нашем тржишту.

"Да би дошло до појефтињења, требало би сачекати да се цијене превоза контејнера устабиле и онда очекивати ниже цијене. С друге стране, цијену неке робе не одређују само цијене превоза, него и многе друге компоненте. Уколико буде раста плата, цијена енергије и свега што улази у коначну цијену коштања неког производа, једноставно питање је да ли ће доћи до појефтињења. У сваком случају, ово је добра вијест, али не треба очекивати брзу реакцију у смислу појефтињења цијена. Уколико дође до појефтињења и још неких фактора који утичу на ову робу, онда можемо и очекивати ниже цијене самих производа који долазе из Азије", објашњава Грабовац.

(Независне)