О акцизама и ПДВ-у одлучују на почетку кампање :: Semberija INFO ::

 

О акцизама и ПДВ-у одлучују на почетку кампање


БАЊАЛУКА - Закони којима је најављено укидање акциза на гориво те смањење стопе пореза на додату вриједност (ПДВ) на основне животне намирнице могли би да буду усвојени почетком идућег мјесеца ако за то буде жеље и воље на нивоу БиХ.

Наиме, на сједницама Комисије за финансије и буџет Дома народа Парламента БиХ у уторак наћи ће се усаглашавање измјена закона о акцизама и ПДВ јер су они усвојени у различитим формама у домовима.

- Колико сам чула, Представнички дом требало би да одржи сједницу 30. августа, а након тога би требало да услиједи и сједница Дома народа. Можемо све завршити ако за то буде воље - рекла је “Гласу Српске” предсједница Комисије за финансије и буџет Дома народа Парламента БиХ, Душанка Мајкић.

Подсјетила је да је Закон о ПДВ-у усвојен у оба дома у различитој форми, односно у Представничком дому да стопа од пет одсто буде на основне животне намирнице, а у Дому народа исти тај закон али и њен амандман да буде нулта стопа пореза на храну.

- Ми само требамо усагласити у том законском рјешењу оно што је усвојено. Мислим да за то неће бити никаквих проблема - казала је Мајкићева.

Када је ријеч о акцизама и ту су текстови усвојени у различитим формама у оба дома и то у Представничком да акцизе на гориво буду укинуте на дужи период, а у Дому народа и амандман да то буде урађено на период од 30 дана.

- Проблематично је постављен о амандман који је СДП уложио. Они траже да се заувијек укину акцизе, а ми смо добили из Народне скупштине РС шта треба да радимо. Дали су нам инструкције и за једно и друго. Тај став ћу бранити на Комисији за финансије и буџет, а то је да на мјесечном нивоу буду укинуте акцизе са могућношћу даљег продужења - поручила је Мајкићева.

Нагласила је да ако све буде како треба након сједнице Представничког дома, која је најављена за 30. август, почетком септембра засједаће и Дом народа на којем би могли бити потврђени поменути закони.

- Сви морамо усвојити идентичне текстове. Ако буде воље и жеље и један и други закон могу бити усвојени - закључила је Мајкићева.

О смањењу ПДВ-а и укидању акциза на нафтне деривате прича се још од фебруара ове године. Предложени су као одговор на инфлацију. Готово све политичке странке у БиХ биле су за смањење ПДВ-а, али и за укидање акциза на гориво, али су и имали супротне ставове да ли би порез на храну требало да буде пет одсто или нула.

ММФ

Међународни монетарни фонд (ММФ) противи се увођењу диференциране стопе ПДВ-а у БиХ, док би се укидање акциза на гориво могло размотрити, као привремена мјера јер БиХ нема развијене програме социјалне помоћи.

У извјештају ММФ-а наведено да би увођење диференциране стопе ПДВ-а изискивало високе трошкове примјене.


Глас Српске