БИХ ИМА УБЈЕДЉИВО НАЈСКУПЉИ МОБИЛНИ ИНТЕРНЕТ У РЕГИОНУ :: Semberija INFO ::

 

БИХ ИМА УБЈЕДЉИВО НАЈСКУПЉИ МОБИЛНИ ИНТЕРНЕТ У РЕГИОНУ


Foto: Pixabay
Најјефтинији мобилни интернет користе становници Израела од четири цента по 1 ГБ, а најскупљи они који живе на острву Света Хелена који просјечно плаћају 41,06 долара за исти пакет података. У регион, БиХ убједљиво носи неславну титулу земље са најскупљим мобилним интернетом, са просјечном цијеном од 2,82 долара по гигабајту.

Ову рачуницу је припремила интернет  страница Цабле.цо.ук, која је објавила извјештај о глобалном тржишту мобилног интернета у којем су анализиране 233 земље и прикупљени подаци о цијенама мобилних података у тим земљама. Извјештај овог интернет сајта се заснива на цијени 1 ГБ мобилних података.
 
Тако су њихова истраживања показала да најнижу цијену мобилних података има Израел, чији грађани плаћају само 0,04 доларе за 1 ГБ мобилног интернета.
 
Након Израела, на другом је мјесту Италија, гдје 1 ГБ мобилних података у просјеку кошта 0,12 долара. На трећем мјесту је Сан Марино са 0,14 долара за 1 ГБ, док је на Фиџију цијена 0,15 долара. Пето мјесто затвара Индија, гдје је цијена 0,17 долара.
 
У извјештају је наведено да се ниске цијене споменутих земаља могу приписати једном од два фактора – изврсној инфраструктури или великој потрошњи мобилних података.

У извјештају је такође наведено да са просјечном цијеном од 41,06 долара, оток Света Хелена има најскупљи мобилни интернет на свијету. Ова држава административно припада британском прекоморском територију Света Хелена, Асценсион И Тристан да Цунха.
 
Цијена 1ГБ мобилног интернета на Фалкландским острвима је 35,45 долара, у држави Ст. Тхомас анд Принципе цијена је 29,49 долара, у Токелауу 17,88 долара, док листу најскупљих земаља с мобилним интернетом затвара Јемен по цијени од 16,58 долара за 1 ГБ.
 
На овој интернет страници су анализирали и ситуацију у региону. Она је показала да становници БиХ плаћају убједљиво најскупљи интернет са просјечном цијеном од 2,82 долара за 1 ГБ мобилних података. Из БиХ, је Хрватска са просјечном цијеном од 1,84 долара, затим Словенија са цијеном од 1,62 долара.
 
У Македонији грађани за 1 ГБ мобилних података плаћају 0,92 долара, у Србији је просјечна цијена од 0,76 долара, док најјефтинији мобилни интернет плаћају грађани Црне Горе са цијеном од 0,70 долара.
 
(Цапитал)