У ПЛАНУ ВОЗ САРАЈЕВО - ЗАГРЕБ :: Semberija INFO ::

 

У ПЛАНУ ВОЗ САРАЈЕВО - ЗАГРЕБ


Foto: Željeznice FBiH
Успостављање сезонског путничког воза Сарајево-Плоче-Сарајево, који је почео саобраћати од 1. јула ове године, у потпуности је оправдало очекивања Жељезница ФБиХ (ЖФБиХ).

Тај воз саобраћа само петком, суботом и недјељом, а током јула (пет викенда) укупно су превезли 2.102 путника, речено је Фени у ЖФБиХ.

Цијена карте у једном правцу износи 25 КМ, а повратна карта која важи мјесец дана кошта 41,40 КМ. И за пријевоз на тој релацији вриједе попусти од 30 посто (студенти, пензионери, новинари) и од 50 одсто (дјеца између четири и 12 година, слијепе особе и њихови пратиоци). Саобраћање тог воза наставља се до 11. септембра ове године.

Током првих шест мјесеци ове године, Жељезнице ФБиХ превезле су 173.688 путника, што је за 205,23 посто или 116.784 путника више у односу на исти период 2021. године, када је отпремљено 56.904 путника.

Повећање броја путника забиљежено је на свим жељезничким правцима (Чапљина-Сарајево-Чапљина, Коњиц-Сарајево-Коњиц, Пазарић-Сарајево-Пазарић, Сарајево-Маглај-Сарајево, Сарајево-Високо-Сарајево, Сарајево-Зеница-Сарајево). Један од разлога за значајно повећање броја превезених путника, како наводе из ЖФБиХ, јесте што су путници препознали квалитет услуге коју нуде, па су се почели враћати жељезницама као најквалитетнијем, економски најисплативијем и најсигурнијем облику превоза.

"Жељезнице ФБиХ планирају са новим редом вожње поново успоставити жељезнички путнички саобраћај на релацији Сарајево-Загреб. Томе би, наравно, претходило поновно повезивање Сарајева и Бања Луке, о чему преговарамо са Управом Жељезница РС", истакли су из ЖФБиХ.

Када је ријеч о пријевозу робе, ЖФБиХ су у другом кварталу ове године превезле 2.094.555 тона робе, а остварено је 213.621.669 тонских километара, што је у односу на исти период прошле године више за 0,6 посто тона превезене робе и више за 5,2 посто тонских километара.

(Фена)