БХ. ПЛАНИНЕ ИДЕАЛНЕ ЗА БИЈЕГ ОД СВАКОДНЕВИЦЕ И ВРЕЛИХ ДАНА :: Semberija INFO ::

 

БХ. ПЛАНИНЕ ИДЕАЛНЕ ЗА БИЈЕГ ОД СВАКОДНЕВИЦЕ И ВРЕЛИХ ДАНА


Foto: Ilustracija
Босанскохерцеговачке планине нису резервисане само за зимски одмор, већ и у љетном периоду нуде забавне садржаје за посјетиоце и све оне који желе уживати у природи.

Одмор на планинама у љетним мјесецима нуди бијег од свакодневице, мир и уживање на чистом зраку, свјежину планине. Зато све више бх. грађана неријетко умјесто мора бира управо планине да се креће и проводи угодне тренутке са пријатељима, а дјецу на тај начин, барем накратко, одвоји од рачунара и телефона.

Олимпијски центар Јахорина и овог љета има доста разноликих садржаја за све љубитеље природе. Шетачима на располагању увијек стоје означене пјешачке стазе које воде до планинских врхова, а сви љубитељи природе имају прилику да виде коње и уживају у предивним призорима и зеленилу. Многи се у љетном периоду опредјељују за одлазак у топлије крајеве, како би уживали у мору, сунцу и пјешчаним плажама, тако да су љепоте планине често занемарене, иако нуде бројне бенефите.

Оне су идеалне за бијег од љетних тропских врућина те нуде низ могућности, рекреације, те спортске активности за породицу и младе, од пјешачких и бициклистичких стаза до адреналинског пењања и параглајдинга.

"У задње вријеме видљив је пораст броја људи који иду на бх. планине за вријеме љета. Искрен да будем, прије шест година наше планине су биле много слабије посјећене. Очито да се подиже свијест по том питању и сигурно је да ће све више људи бити на планинама ако медији посвете више пажње промоцији бх. природних љепота. Не мора то бити планинарење. Довољно је отићи на планину и сат времена уживати у природи и шетњи. Нажалост, многе Сарајлије проведу цијели живот у свом граду, а нису свјесни какве љепоте су око њих на сат времена вожње аутомобилом. Чим се отварају нове радње са планинарском опремом значи да је интерес све већи. Барем шума и брда има довољно за све. И зато они искуснији, намјерно нећу рећи прави планинари, и тако све чешће избјегавају руте на којима има пуно људи, до којих се лако долази аутом, и проналазе кутак прекрасне природе с интимнијим угођајем", каже Исмир Јуско Швабо, свестрани спортиста и велики заљубљеник у природу.

Да све више људи у љетним мјесецима проводи вријеме на планинама говори и податак о изнајмљивању апартмана, викендица, али и хотелског смјештаја на бх. планинама.

Директор Туристичке заједнице Средњобосанског кантона Мирослав Матошевић истиче да Влашић у љетној сезони добро функционира, али да ипак увијек може боље.

"Оно што недостаје је креирање сложених туристичких производа као што су бициклизам, планинарство... На тај начин би се могао довести значајнији број туриста. Влашић има снажан фокус на припреме спорташа и спортски туризам. На Влашићу постоји дворана на највећој надморској висини у Босни и Херцеговини. Прије три године направљен је фудбалски терен по ФИФА стандардима и потражња за припреме је велика. Ту нам је потребна и већа подршка државе која би требало да ријеши неке правне регулативе да нам све олакша", каже Матошевић.

Бјелашница такође излази из оквира искључиво зимског туризма. Задњих неколико година све популарнија је локација Јаворов до. У понуди су садржаји за дјецу, вожња квада, језера, наткривени простори са роштиљима...
Већ дуго је грађанима на располагању и шетница од каменог Амфитеатра у Јаблановом долу која води кроз шуму. А незабораван ужитак свакако даје и Требевић. Обновом жичаре грађани Сарајева за само неколико минута могу из центра града доћи до омиљених локација на Требевићу. Излетишта на Брусу или код Првог шумара викендима су попуњена до посљедњег мјеста.

(Независне)