ПРИЈАВА ИМОВИНЕ СПРЕЧАВА ОТИМАЧИНУ :: Semberija INFO ::

 

ПРИЈАВА ИМОВИНЕ СПРЕЧАВА ОТИМАЧИНУ


- Срби из појединих општина у ФБиХ треба што прије да пријаве имовину у надлежне институције, јер ако то не ураде у року, накнадно ће морати за све процедуре да издвоје и до 2.000 марака.

Предсједник Одбора за права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић рекао је да је Управа за геодетске и имовинско-правне послове ФБиХ расписала јавни позив у којем позива грађане и правна лица који имају непокретности у одређеним катастарским општинама да им се јаве.

- Тај јавни позив односи се на Градачац и катастарске општине Срнице Доње и Јасенице, у којима је живјело 950, односно 185 Срба. Такође, обухваћена је и локална заједница Лукавац и то катастарска општина Бабице, гдје је било 327 православаца - казао је “Гласу Српске” Радановић.

Истиче да су можда најзначајније три катастарске општине у Томиславграду и то Липа, Оплећани и Рашћани, гдје је укупно живјело око 170 Срба.

- То су мала мјеста у Херцеговини у којима су живјели православци јер су на тим подручјима углавном били Хрвати - рекао је Радановић.

Нагласио је да се јавни позив односи и на двије катастарске општине у Сребренику, и то Потпећ и Тиња, у којима је било 1.630, односно 729 Срба.

- Поред тога, јавни позив се односи и на катастарску општину Нови Град у Посавини, гдје је живјело 1.579 Срба - казао је Радановић.

Он апелује на све Србе из ових крајева да пријаве своју имовину јер је, како је навео, у току ажурирање података о некретнинама на тим подручјима.

- Позивамо их да се јаве у надлежне катастре и судове у Федерацији како би што прије пријавили своју имовину. Они неће никога позвати лично, него то раде путем јавног огласа -  рекао је Радановић.

Нагласио је да, ако Срби не пријаве своју имовину и не јаве се у задатом року, биће једноставно избрисани из тих мјеста.

- Тако ће неко за десет и 15 година рећи да ту Срби нису ни живјели, јер нема података о њиховим некретнинама. Сва та мјеста су била српска, али су била окружена доминантно хрватском и бошњачком већином - истакао је Радановић.

Нагласио је да морају и да треба на тим просторима да остану трагови православља. 

- Морамо да сачувамо православни идентитет и тамо гдје смо били мањина. Јер, једино на тај начин нико накнадно неће баратати неистинама и говорити да на тим подручјима никада нису живјели православци - поручио је Радановић.

Информације

Ђорђе Радановић је рекао да грађани могу све информације о пријави имовине добити и на бројеве телефона Одбора за заштиту и права Срба у БиХ.

- Доступни смо за помоћ свима. Само нека што прије пријаве своју имовину и тиме стану у крај разним неистинама - навео је Радановић.

(Глас Српске)