РАФТИНГ НА РЕЦИ ЗОВУ АТРАКЦИЈА БОЖАНСТВА У БИХ :: Semberija INFO ::

 

РАФТИНГ НА РЕЦИ ЗОВУ АТРАКЦИЈА БОЖАНСТВА У БИХ


Нада мном, у башти, машу брескве пуне Зелених лепеза и првог зарутка;

​Припило се сунце и у лисне круне
Као да би желео да сво злато тка.
Ја, наслоњен на зид, прекрштених рука,
Посматрам је доле, у вези шупље литице,
Неретва се ломи, и то од високих удица
Нага деца скачу и уз повике се купају... писао је Алекси Шантићу о реци Неретви.

Није ни чудо што је Шантић писао баш о овој зеленој љепотици, којој су још древни Келти дали име када су угледавши ријеку смарагднозелене боје како се моћно пробија кањоном узвикнули "Нера Етwа", што би на језику старих Келта било "Божанство које тече". Хладна Неретва, која према писању научног портала Сциенце Блуртит из Велике Британије представља најхладнију ријеку на свијету, дио је малог, али очаравајућег Коњица, једног од најстаријих градова Босне и Херцеговине.

Иако можда не добија пажњу коју заслужује, Коњић и те како има шта да понуди, нарочито у летњим данима. Брза, зелена и чиста Неретва нуди неприметан адреналински доживљај у овом граду - рафтинг.

У последњих десет година, рафтинг на реци Неретви доживео је изненадну експанзију.

Од Главатичева до Коњица вози се најинтересантнија рафтинг тура на Неретви с неколико дивљих дијелова и спада у најатрактвније ријеке у Европи. Осамнаест километара дуг спуст, који у просјеку с паузама траје нешто више од три сата, непоновљив је догађај и свакако једно незаборавно искуство. Током пловидбе Неретвом рафтери могу да уживају у одмору и љепотама Малог и Великог кањона, уз нетакнуту природу и призоре који нису видљиви с пута, као и у четири адреналинска брзака, који су поредани тако да је сваки наредни екстремнији од претходног. Скипери који управљају чамцима обучени су професионалци и сигурно ће превести посаду од старта до циља.

Река Неретва извире испод планине Јабука, на висини од 1.320 метара, у планинским пределима високе Херцеговине, у дубокој и неприступачној шуми, на ободу Перућице, једне од последњих прашума на европском тлу.

Дужина реке је 225 километара, од чега Босна и Херцеговина припада 203 км, а Хрватској 22, где се улива у Јадранско море у близини града Ћиле у облику делте и такође је најдужа притока источног јадранског басена.

У свом горњем току, река Неретва је изузетно планинска река, са дубоким кањоном неописивих лепота, где заједно са притокама формира посебну природну јединицу и јединствени еколошки систем у овом делу Европе.

Након вађења једног од најдубљих кањона на свету, заједно са кањоном Ракитнице, једне од њених најлепших притока, Неретва након што је слегла са високих Динарида, у близини града Коњица, нагло мења правац, а из правца северозапада усмерава свој ток ка југу, ка Јадрану.

Иако је једна од најхладнијих река на свету, са просечном температуром између седам и осам степени, нашироко је позната по чистоћи и квалитету воде и по ендемичној флори и фауни. Са парковима природе који је окружују, она формира природну геоморфолошку целину и представља изузетно природно благо, стога је њено очување и заштита од великог значаја.

"Неретва пола регата"

Такође је од највеће важности да се скрене пажња на тренутно стање реке, активности које се одвијају у овој области и могућа побољшања заштите флоре и фауне.

Из тог разлога по седми пут у Коњицу постоји "Неретва медијска регата", а то је реакција Удружења грађана"Зелена ријека" на потребе заштите животне средине и природе, а, кроз одржавање регате, планирано је да се скрене пажња јавности на све већу потребу заштите и едукације о начинима очувања животне средине, посебно водених површина.

Овогодишња регата окупила је медијске раднике из БХ 28 БХ. медија , а део је и садржаја манифестације "Дани града Коњица". Организатор регате је Удружење грађана"Зелена ријека", у сарадњи са Агенцијом за економски развој "Први корак" из Коњица и Удружењем привредника Коњиц. Организатор је организовао скуп у Џајици за новинаре, фотографе и сниматеље, док је рафтинг на реци Неретви за учеснике одржан од Главатичева до Џајића, са циљем промоције туристичког потенцијала Коњица. Победници овогодишње регате су представници N1 медија, Различитог радија и ТНТ радија, који су прешли стазу од 18 километара за један сат, 27 минута и 18 секунди.

Иако није била међу победницима, екипа"Независних новина" се овом приликом уверила зашто се пева Неретва и слика зеленоока лепота, вечна муза уметника и уметничких душа, стална инспирација фотографима и филмским редитељима, многим туристима и путницима, као и становницима њених обала, који су фасцинирани овом зеленом магијом остају њени верни љубавници.

Легенда о коњици

Коњић је први пут поменут у писаним документима 1382. године, а ту је и легенда о имену града.

На мјесту садашњег Борачког језера било је мало насеље у које је једне вечери дошао старац преобучен у просјака. Како је имао натприродне способности знао је да ће те ноћи то насеље бити потопљено. Кренуо је од куће до куће и молио за храну и топло огњиште.

Међутим , власници кућа нису имали разумевања и натерали су га да оде са њиховог прага. Само му је једна старица, чија је кућа била једна од најдотрањенијих у насељу, пружила уточиште и са њим поделила последње парче хлеба.
Старица се мењала, а посао није ишао добро. На изласку, захвални старац јој је рекао да се спреми и крене преко Бораца према долини где се коњиц сада налази, јер ће Борци бити потопљени у раним јутарњим сатима и започети радњу у којој њен коњ сам стаје.

Она је послушала. У ноћ је кренула на свом исцрпљеном коњу. Када је коњ стао, старица је повикала: "Хајде, коњице мој". Тада се сјетила старчевих ријечи, ту је застала и започела трговину, која је, на њено велико изненађење, ишла одлично.

Овако је настао Коњић, трговачка тачка и транзитна тачка за све који посећују јужне крајеве са севера и обрнуто, а за путнике намера зелене оазе у којој ће вас рика Неретве и њена зелена боја трајно везати за овај град.

(Независне)