НАПАД НА НОВИНАРЕ ПОСЕБНО КРИВИЧНО ДЈЕЛО: НОВА ИНИЦИЈАТИВА У ПАРЛАМЕНТАРНОЈ СКУПШТИНИ БИХ :: Semberija INFO ::

 

НАПАД НА НОВИНАРЕ ПОСЕБНО КРИВИЧНО ДЈЕЛО: НОВА ИНИЦИЈАТИВА У ПАРЛАМЕНТАРНОЈ СКУПШТИНИ БИХ


Foto: klix
Седам посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ поднијело је иницијативу у којој траже измјене Кривичног закона БиХ којим ће се напад на новинаре третирати као посебно кривично дјело.

ницијатива ће се наћи пред посланицима Представничког дома ПСБиХ на сједници која је заказана за понедјељак, а њом се обавезује Савјет министара БиХ да најкасније у року од 60 дана припреми и у парламентарну процедуру упути измјене Кривичног закона БиХ.

Потписници

Потписници иницијативе су посланици Аида Баручија, Саша Магазиновић, Едита Ђапо, Џенан Ђонлагић, Јасмин Емрић, Мирјана Маринковић-Лепић и Шемсудин Мехмедовић. Иницијативу је претходно разматрала и Уставноправна комисија Представничког дома ПСБиХ, која је дала зелено свјетло.

– Значајан пораст броја напада на новинаре у БиХ у периоду од 2012. до 2022. године позива на разматрање усвајања измјене закона који ће квалификовати напад на новинаре као посебно кривично дјело. Као особе које обављају функцију промовисања слободе говора и основних демократских начела слободне дебате и информисања јавности, новинари требају бити заштићени од физичког насиља – истиче се у иницијативи.

Додаје се да је недопустив било какав вид застрашивања или угрожавања безбједности оних који извјештавају јавност о догађајима и појавама у друштву, поготово насилничко понашање према новинарима и пријетње њиховим породицама.

Посланици у иницијативи подсјећају да линија за помоћ новинарима у БиХ у задњих неколико година биљежи пораст пријетњи и напада на новинаре, а посебно су у порасту пријетње у онлајн простору.

Покушај убиства

Истиче се да је у посљедње три године та линија регистровала више од 143 кривична дјела почињена према новинарима, међу којима су један покушај убиства, пријетње смрћу, физички напади и кршења права којима се угрожава њихова безбједност.

– Новинари тренутно нису у могућности да поднесу адекватну кривичну пријаву, која ће бити у складу с врстом напада извршеног на новинаре. Као такав, напад на новинаре с циљем физичке повреде или пријетње не може бити пријављен, јер нема закона који дефинише радње напада на новинаре као засебно кривично дјело. Овај недостатак закона резултује у обесхрабрујуће малим бројевима кривичних пријава насиља над новинарима – наводи се у иницијативи.

Додаје се да је само у првој половини 2021. године регистровано више од 30 напада и других видова кршења права новинара у БиХ. Према подацима Удружења БХ новинари, у 2020. години забиљежено је 69 кршења новинарских права, а годину раније 56. Тек мали проценат, 30 одсто пријављених случајева напада на новинаре у БиХ је процесуиран.

– Неефикасно дјеловање надлежних органа, која се вежу за напад на новинаре, шаље обесхрабрујућу поруку јавности да особе које обављају функцију посредника између политичког и друштвеног живота, а у интересу јавности, нису заштићене од стране државе – наводи се у иницијативи о којој ће у понедјељак расправљати посланици.

Препорука

Иницијатори наведене иницијативе наводе да овим желе да подстакну и јачање саморегулаторних механизама и јавне одговорности новинара и медијских радника, као и промовисање вриједности професионалног и етичког новинарства као основу продукције и уређивања медијског садржаја .

– Препознајући важност заштите и безбједности новинара, истичемо важност дефинисања статуса новинара, с обзиром на мноштво информатичких могућности којима се злоупотребљава ова професија и угрожава њен кредибилитет – наводи се на крају иницијативе.

Уколико се усвоји наведена иницијатива, тиме ће се испунити и препорука Институције омбудсмана за људска права БиХ из Специјалног извјештаја о положају и случајевима пријетњи новинарима из 2017. године.

БиХ на ниском нивоу

Према Светском индексу слободе медија за 2022. годину, који су објавили Репортери без граница (РСФ), Босна и Херцеговина је на 67. месту и налази се на деветом месту у односу на прошлу годину. У извештају РСФ за БиХ посебно се наглашава политички утицај на медије, тачније наставак "манипулације медијима у политичке сврхе, посебно на јавним медијским сервисима, али и у приватном власништву".

И у Извјештају Европске комисије за 2021. наглашена је озбиљна забринутост због политичког притиска, застрашивања и пријетњи новинарима у БиХ.

Подсјећамо , Клуб новинара Бањалука је раније подносио иницијативу којом је тражена измјена Кривичног закона РС којима би се напад на новинаре третирао као напад на службено лице.

Међутим , Народна скупштина РС није усвојила ову иницијативу, “док се не створе претпоставке да се у Кривични законик уврсте и кривична дјела против части и угледа”.

(Српска инфо)