УКРАЈИНИ И МОЛДАВИЈИ КАНДИДАТСКИ СТАТУС; БИХ НА ЧЕКАЊУ :: Semberija INFO ::

 

УКРАЈИНИ И МОЛДАВИЈИ КАНДИДАТСКИ СТАТУС; БИХ НА ЧЕКАЊУ


На Самиту у Бриселу данас није било добрих одлука за западни Балкан. Кандидатски сатус добиле су Украјина и Молдавија, али не и БиХ. Сјеверна Македонија и Албанија нису добиле датум почетка преговора.

Србија је била критикована због неувођења санкција Русији. Ово је потврдио предсједник Србије Александар Вучић.
Лидери западног Балкана су изразили разочарење што ЕУ није изашла у сусрет региону.

Званичних информација из Европског савјета, ипак, није било јер је конференција за новинаре, која је требало да буде одржана након самита западног Балкана и ЕУ, изненада отказана.

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је на конференцији за новинаре са премијерима Албаније и Сјеверне Македоније, Едијом Рамом и Димитром Ковачевским да ни Сјеверна Македонија и Албанија нису добиле конкретне датуме.

- Приштина није добила визну либерализацију. БиХ није добила кандидатски статус - рекао је Вучић.
Вучић је истакао да је Србија подржана у Бриселу за наставак преговора.

-  Вјерујем да наши пријатељи из Скопља и Тиране заслужују отварање поглавља и надам се да ће се то десити ускоро. Урадили су све што је од њих тражено. Ако урадите анализу за сарадњу с ЕУ, Србија је повећала размјену са Унијом за 30 одсто, вјеровали или не. Ми смо захвални Мишелу, Борељу, Урсули, Вархељију јер су нас слушали преко три сата - рекао је Вучић.

Нагласио је да подржава приједлог Емануела Макрона о успостављању Европске политичке заједнице

- Постојали су снажни притисци због ситуације у Украјини. Чланци су принтани о томе како Србија покушава да наруши интегритет појединих земаља, да разврстава трупе. Да ли сте чули иједно извињење. Нисте. Не тражимо правду и нисам овдје да правдам нашу позицију. Ја сам обавезан одлукама Савјета безбједности и другим одлукама. Надам се да ћемо бити у стању да ријешимо ову ситуацију - рекао је Вучић.

Нагласио је да ће урадити све да Србија унаприједи односе са Албанијом и Сјеверном Македонијом.

- Нас тројица смо дошли на ту идеју да се бринемо сами за себе, за комшије. Нама није требао нико други. Три земље су нашле начин да побољшају сарадњу - навео је Вучић.
 
(РТРС)