Велики крузер упловио у Неум :: Semberija INFO ::

 

Велики крузер упловио у Неум


НЕУМ - Велики крузер с више од хиљаду путника упловио је јутрос у Неум и први је који прошао испод Пељешког моста, те највећи који је икад упловио у то подручје.

Ради се о броду "Болетте" на кружном путовању од Бахама, који је дугачак нешто више од 237 метара, а широк је 32,5 метара. Има 12 палуба, може примити 1.380 путника и пловити брзином од 25 чворова.

Аир Драфт или висина од воде до највише тачке на броду је 48,1 метара, а допуштена висина проласка испод Пељешког моста је 55 метара, те су дозолили пролазак крузера чији је капетан Дубровчанин Јозо Главић.

Пловећи хотел се око седам сати усидрио у Неум и ту ће бити наредних 14 дана.

Даниела Матић предсједник, Општинског вијећа Неум, рекла је јуче како је најављено упловљавање крузера "Болетте" у неумски акваторијум недопустиво.

"Сматрам да је овакво нешто недопустиво. Неум није лука и самим тиме велики бродови немају што радити у нашем заљеву. Улазак овога и сличних бродова у Неумски залив значи аутоматско угрожавање екосистема те загађења која ће нанијети изразиту штету Неуму", поручила је Матић у саопштењу за јавност.

Упозорила је како би евентуално загађење мора до којег би могло доћи због упловљавања 230 метара дугог крузера с више од хиљаду путника, угрозило не само природу већ би довело у питање комплетан туризам у Неуму.

Додала је како подржава став мјештана Неума који су се успротивили упловљавању крузера "Болетте" те су најавили протесте.

Независне новине