ДОДИК: БЕЗ КАНДИДАТСКОГ СТАТУСА ЗА БИХ, УМИРЕ И ДОГОВОР У БРИСЕЛУ :: Semberija INFO ::

 

ДОДИК: БЕЗ КАНДИДАТСКОГ СТАТУСА ЗА БИХ, УМИРЕ И ДОГОВОР У БРИСЕЛУ


- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да, ако БиХ не добије кандидатски статус за чланство у ЕУ, онда нема ништа од договора постигнутог на састанку лидера парламентарних странака са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом у Бриселу.

Он је на Твитеру навео да је састанак у Бриселу био мотивисан жељом Мишела да понуди Европском савјету одређени договор за политичаре из БиХ.

- И даље стојим иза тога. Ако добијемо кандидатски статус, све што је тамо договорено треба да буде испуњено. Ако нема кандидатског статуса за БиХ, умире и договор у Бриселу - поручио је Додик.

Европска комисија саопштила је раније да је препоручила да се Украјини и Молдавији додијели статус кандидата као симболичан корак на дугом путу ка чланству у ЕУ. Одлуку о томе ће донијети лидери ЕУ у четвртак и петак, 23. и 24. јуна.

Након што је предложен кандидатски статус за Украјину и Молдавију, а изостављена БиХ, из Европске комисије тврде да су процес и критеријуми за улазак у ЕУ „исти за све“. На питање Срне да ли уопште постоје критеријуми за кандидатски статус и чланство и, ако постоје, који су или постоје услови само за БиХ, из Европске комисије су одговорили да је тај процес „наравно, исти за све јер се заснива на сопственим заслугама“.

Из Европске комисије су навели да у ЕУ морају видјети напредак у погледу 14 кључних приоритета да би БиХ добила кандидатски статус чланство за ЕУ.

Министарка спољних послова Словеније Тања Фајон предложила је јуче током састанка Савјета ЕУ за спољна питања да се БиХ смјеста додијели статус кандидата за учлањење у ЕУ, а и из Хрватске поручују да је давање предности Украјини и Молдавији у односу на БиХ необјашњиво.

И словеначки предсједник Борут Пахор најавио је да ће на самиту Иницијативе три мора тражити подршку да се БиХ додијели статус кандидата, што је и формално представио у писму предсједнику Европског савјета Шарлу Мишелу.

Осим Хрватске и Словеније, кандидатски статус БиХ у Европској унији подржале су Пољска и Мађарска.

(Глас Српске)