ЧЕЛИЋ ЈАГОДИ ПОДИГАО И СПОМЕНИК :: Semberija INFO ::

 

ЧЕЛИЋ ЈАГОДИ ПОДИГАО И СПОМЕНИК


- Неколико стотина произвођача јагода представило се у петак на"Данима јагодастог воћа" у Челићу, дводневној манифестацији која се поново одржава после 12-годишње паузе.
 
Поред изложбеног дела, организована су и едукативна предавања, презентације минералних ђубрива и друге припреме, као и културно-спортски програм.
 
Међу произвођачима који су изложили своје јагоде је и Нихад Јашаревић, који ово воће производи већ 15 година. Тренутно испод стакленика има десет дунума јагода.

"Потребно је много времена и труда. Има много инвестиција. То није јефтин посао, потребно му је знање. Дошло је време да јагода више не може да се производи на отвореном, већ само производња стаклене баште. А да би неко то имао, то кошта", каже Јашаревић.

По његовом мишљењу, јагоде су прве класе и већ су биле на тржишту ЕУ.

Општина Челић је далеко позната по јагодама. Тренутно је регистровано око 480 произвођача који су засадили 70 хектара јагоде, а 80 одсто је под пластеницима.

Најмање 50 одсто популације узгаја јагоде и од тога зарађује за живот. Манифестација"Дани јагодастог воћа" одржана је први пут 1980. После дуге паузе, овај догађај се поново вратио.
 

"Осјећао сам се дужним да вратим ову манифестацију. Када споменете Челић, асоцијација је јагода. Имамо више од 300 излагача. Имамо и излагаче хемијских производа који се користе за јагоду из цијеле БиХ па чак и из Европе", рекао је Адмир Хрустановић, начелник Челића. Хрустановић је изразио наду да ће наредних година сајам бити још садржајнији, јер његов значај је неупитан.

"Велики је значај. Самим доласком власти са виших нивоа, покушавамо кроз пројекте обезбиједити средства за једну модерну пијацу да би произвођачи могли продавати оно што произведу. Овом манифестацијом покушавамо привући и људе који ће откупљивати за производњу, прераду, али и извозити јагоду, а све како бисмо повећали и побољшали производњу и постигли што бољу цијену", истиче он.

Отварању Сајма јагоде присуствовале су бројне делегације, а Ирфан Халилагић, премијер ТК, упутио је подршку и захвалност организаторима јер на најбољи начин промовишу јагоду и домаћу производњу.

"Влада ТК је видела значај пољопривредне производње и ребалансом буџета обезбедили смо финансијску подршку пољопривредним произвођачима у највећем износу до сада", објаснио је Халилагић.

Чињеница да је јагода дуго била бренд ове мале општине, показује да јагода има споменик, а млађе генерације су свесне шта јагода значи за њихов регион, па су се такмичиле у најбољем уметничком и књижевном раду, тачније ученици од 5. до 9. разреда. Првог дана сајма забележена је заиста велика посећеност и очекује се да ће ове године бити заиста успешан и продуктиван, посебно за произвођаче који живе од јагода.

(Независне)