ВИНО ИЗ САНСКОГ МОСТА НАШЛО ПУТ И ДО АУСТРИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ВИНО ИЗ САНСКОГ МОСТА НАШЛО ПУТ И ДО АУСТРИЈЕ


САНСКИ МОСТ - У највећем винограду на подручју Унско-санског кантона, који се налази у селу Крухари, надомак Санског Моста, интензивно се припремају за бербу грожђа и ове године се надају рекордном уроду.

Овај виноград је прије десетак година, капиталом зарађеним у Аустрији, подигао подузетник Исак Татаревић, који води поријекло с ових простора. Истиче како је дуго времена био окупиран идејом подизања винограда у завичају по угледу на оне у аустријској покрајини Штајерској, гдје је провео готово свој цијели радни вијек.

Своју идеју преточио је у дјело, а на локалитету винограда подигао је и велељепни објекат у којем је смјештено постројење за прераду грожђа и производњу вина.

Истиче да је прије саме садње провео темељито испитивање земљишта,  а приликом подизања винограда савјетовали су га врхунски аустријски стручњаци из ове области. Такођер, једна од његових идеја јесте и развој сеоског туризма и каже како ће је у наредном периоду покушати преточити у дјело. Комплетну бригу о винограду води Мирослав Драгановић из Неготина, дијела Србије који је познат по производњи вина и грожђа. Истиче како ове године планирају произвести више од десет хиљада литара црног и бијелог вина врхунске квалитете.

"Виноград се простире на површини од око 1,8 хектара, а засађено је 7.200 садница које се редовно одржавају и његују. Због квалитета грожђа приморани смо лимитирати урод по једној стабљици, како би плодови квалитетом задовољили потребе за производњом вина високе квалитете", каже Драгановић.

Додаје како виноград не тражи господина, него слугу, те да у његово одржавање треба уложити много труда, муке и рада, због чега повремено, када је за тиме потреба, ангажирају сезонске раднике.

"Иако у овоме крају не постоји култура узгоја винове лозе, географске и климатске прилике су доста повољне, само се треба удаљити од ријеке, због велике количине влаге. Ми смо засадили сорте шардоне и мерло, које су отпорније и издржавају на зимским температурама карактеристичним за ово поднебље", каже Драгановић.

Додаје како је вино које производе у протеклим годинама нашло своје мјесто на ширем тржишту Босне и Херцеговине, а извози се и у Аустрију. Иако је виноградарство на овим просторима запостављена пољопривредна грана, историјски подаци говоре да су још за вријеме владавине Аустроугарске монархије овим просторима тадашње власти покушале унаприједити и омасовити виноградарску производњу. Из тог периода остали су и бројни називи као што су виноград или виногорје за многе од земљишних парцела које се налазе на подручју опћине Сански Мост.
 
(Независне)