БУЏЕТ ИНСТИТУЦИЈА БИХ ЧЕКА НОВУ ШАНСУ :: Semberija INFO ::

 

БУЏЕТ ИНСТИТУЦИЈА БИХ ЧЕКА НОВУ ШАНСУ


САРАЈЕВО - Посланици Представничког дома БиХ који долазе из Републике Српске кажу да је јасна судбина у вези са усвајањем буџета институција БиХ јер и ако га усвоје остале колеге, он иде на Дом народа БиХ, а ту се, како истичу, зна однос снага, те ће он вјероватно чекати нову шансу.

Већ је извјесно да посланици из Републике Српске неће учествовати у одлучивању, тако да, иако посланици подрже буџет, он иде у Дом народа БиХ, а ту је ситуација већ јасна, јер без гласова делегата из Републике Српске нема буџета, а без сазивања сједнице Вијећа министара и без гласова министара који долазе из Српске нема ни одлуке о привременом финансирању,  а претходна је истекла почетком септембра.

Уколико се не усвоји буџет, неизвјесно је хоће ли више од 20.000 запослених у институцијама БиХ у октобру добити плате. Запосленици институција БиХ су најавили протесте за понедјељак, а као један од разлога навели су и неусвајање буџета. Иначе , Представнички дом БиХ у понедјељак засједа први пут након сједнице која је одржана у јулу.

Сњежана Новаковић Бурсаћ, шефица Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ, каже да је сједница заказана прије десет дана, али да се околности нису промијениле, нити ће се промијенити до понедјељка.

"Хоће ли сједница бити одржана или не, није толико ни битно, колико је суштински битна намјера нас из СНСД-а. Али, колико сам информисана од других посланика који долазе у Представнички дом БиХ из Републике Српске, понашаћемо се сходно закључцима Народне скупштине РС и потпуно је ирелевантно хоћемо ли бити у згради, око зграде, ми не блокирамо, ми изражавамо свој политички став", казала је Новаковић Бурсаћева за "Независне новине".

Истиче да су, што се тиче капацитета Републике Српске, показали и доказали да су све кризе успјели изнијети сопственим капацитетима, и послијератну обнову, опет имајући на уму колика је била диспропорција улагања из донаторских средстава и свега другог на штету Српске.

"Тако да мислим да Република Српска има одређене капацитете, а да ли ће посегнути за њима, то не зависи толико од нас, зависи од тих заговарача и подрживача да неко од њих у име нас одлучује. Ако неко хоће да други у име њих одлучује, нека посегне за процедуром да укине и Парламентарну скупштину и Савјет министара, нека поукида све горе у заједничким органима, а немојте да неко кука послије тога. Није ово кулминација, ово је само једна тачка гдје је речено да се претјерало и да је доста", казала је Новаковић Бурсаћева.

Мира Пекић, посланица ПДП-а у Представничком дому БиХ, за "Независне новине" истиче да се сједница може одржати, а да посланици из РС неће учествовати, поштујући одлуке Народне скупштине РС.

"Буџет могу да усвоје колеге из осталих клубова. Наравно , то иде на Дом народа и ту је позната судбина буџета", каже Пекићева и додаје да је владајућа коалиција имала девет мјесеци да усвоји буџет.

Адил Османовић, шеф Клуба посланика СДА у Представничком дому БиХ, за "Независне новине" истиче да ће у понедјељак, по његовој процјени, на сједници имати већину да би радио Представнички дом БиХ и да очекује да ће буџет бити подржан и од позиције и од опозиције. Додаје да ће видјети шта ће бити у Дому народа БиХ и да није добро да се блокира.

"Треба радити. Сви смо изабрани да радимо по Уставу и закону. Проблеме треба рјешавати политичким разговорима, а уколико буџет прође на Представничком дому, ваљда би нешто и ОХР могао урадити са блокадом у Дому народа", каже Османовић.

Борјана Кришто (ХДЗ), замјеница предсједавајућег Представничког дома БиХ, за "Независне новине" каже да се нада да ће сједница у понедјељак бити одржана, а да одлуке овисе о свима.

Џенан Ђонлагић, шеф Клуба посланика ДФ-а у Представничком дому БиХ, истиче да неће бити сједнице, али не образлаже разлоге. Каже да плату и доприносе запослени у институцијама БиХ не могу добити из Републике Српске, те да је ту закон јасан.

"Једино може да добровољно дају отказ на послу у државним институцијама и да их Милорад све запосли на ентитетске буџетске јасле. То је већ ствар личног избора", сматра Ђонлагић.

Саша Магазиновић, шеф Клуба СДП-а у Представничком дому БиХ, каже да је погрешно гајити илузију да се у понедјељак ишта рјешава, те да је за тај дан заказана сједница и она ће бити одржана.

"Међутим, у парламенту није настао проблем, нити ће он у њему бити ријешен. А ко иоле прати политичка дешавања зна да Додик тражи начин да се врати у институције, а да не буде поражен и очигледно је да ће то потрајати још неко вријеме", рекао је Магазиновић.

Подсјећамо , српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је припремљен новац да се за све Србе у заједничким институцијама БиХ исплате плате до краја године.

"Имамо новац да то исплатимо до краја године, тако да неће бити никаквих проблема. Идуће године то ћемо предвидјети буџетом", рекао је Додик и додао да је процијењено да је ријеч о 21 милиону КМ марака мјесечно. Према његовим ријечима, новац је припремљен, само ће одлучити да ли ће га одмах исплатити или кроз неки аранжман.
 
(независне)