Планински туризам: Мајевица ујединила пет општина :: Semberija INFO ::

 

Планински туризам: Мајевица ујединила пет општина



Развој планинског туризма на Мајевици све је актуелнији, а захваљујући трогодишњој сарадњи општина из ТК и РС, односно Теочаку, Сапни, Челићу, Лопарама и Угљевику.

Сарадња је остварена на иницијативу ОСЦЕ-а у БиХ. Планина Мајевица је са садржајима и природним богатствима идеално мјесто за одмор, рекреацију и уживање у богатој гастрономској понуди те рурални туризам.

Мајевички и подмајевички крај има велике могућности за развој туризма који би Мајевицу претворио у туристичку атракцију.

"Мислим да има више него добрих идеја, али и идеја које излазе из оквира које смо ми замишљали, што је доказ да ових пет општина има јако добру сарадњу и добру будућност. Идеје које се намећу иду доста шире од самог туристичког развоја Мајевица", сматра Дамир Гњидић из ОСЦЕ-а.

За развој било којег туризма, па и планинског, потребни су инфраструктура, ознаке, сигнализација, а то све је тежи задатак за општине које нису баш развијене. Међутим, заједничким радом помака има.

"Ми мале општине, у окружењу великих, економски јачих, простор за сарадњу тражимо у међусобној комуникацији. Мислим да је ово добар примјер како се може покренути нешто и заједнички дјеловати и стварати нове потенцијале", истиче Жељко Керовић из општине Лопаре.

Досадашње активности су резултирале трасирањем бициклистичке стазе Виа Мајевица, која се налази у свих пет општина и дуга је готово 80 км. Потом је урађена заједничка веб-страница Висит Мајевица, за коју су заслужни млади из поменутих пет опћина.

"Реализацијом ових активности се стварају кавлитетнији односи између ових пет општина из оба ентитета. Са друге стране, младе људе укључујемо у реализацију спортских и других активности", каже Ханифа Селамовић, чланица Радне групе из Сапне.

Ускоро ће бити објављен и промотивни филм "Мајевица - друга прича", који ће показати све природне и друге ресурсе којима обилују мјеста око ове планине. Осим тога, ради се и на припремама за посјете одређених донатора те дефинирање заједничких пројеката који ће бити презентирани донаторима и агенцијама.

Мајевички крај нуди низ друштвених активности, а неке од одржаних су бициклистичка трка "Виа Мајевица", рекреативна трка "Сапањска бициклијада", потом смотра шљиве, воћних ракија и меда у Угљевику, која је одлична прилика да домаћи произвођачи представе своје производе, а популарно је и "Сапањско љето".

Посебно су атрактивне бициклистичке авантуре, које су добар начин да упознате културно-историјске знаменитости и пејзаже мајевичког краја.

Независне новине