Ко је Јасмин Мулахусић који је подигао на ноге истражне органе у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Ко је Јасмин Мулахусић који је подигао на ноге истражне органе у БиХ


САРАЈЕВО - Гранична полиција је Јасмина Мулахусића (45), којег је у суботу ухапсила, предала Тужилаштву БиХ, које је данас за њега затражило притвор те саопштило да се он, према прикупљеним подацима, доводи у везу с особама блиским терористичким организацијама, укључујући и Ал Каиду.

"Ради се о врло комплексним истражним активностима које превазилазе питања државне сигурности БиХ. Осумњиченог су евидентирали и истражни органи других земаља, што је резултат заједничког рада у борби против међународних терористичких активности", навели су из Тужилаштва БиХ.

Додали су да су притвор осумњиченог, који се доводи у везу с терористичким активностима, предложили због опасности од бјекства, опасности да би боравком на слободи могао ометати истрагу, прикривати доказе те утицати на свједоке или саучеснике, као и поновити кривично дјело или довршити започето.

"Тај држављанин БиХ и Луксембурга је под истрагом Тужилаштва БиХ и терете га да је дуже вријеме, путем друштвених мрежа и интернета, у јавност пласирао увредљиве поруке на националној и вјерској основи, којима се на најгрубљи начин вријеђају вјерска и национална осјећања грађана у БиХ, те израђивао и пласирао различите фото и видео монтаже којима се шири национална и вјерска мржња и нетрпељивост између народа у БиХ", наводе из Тужилаштва БиХ. 

Док истражиоци склапају коцкице у случају "Мулахусић", о њему почињу цурити бројне информације, укључујући и ону према којој се он спомиње у извјештају алжирске владе поднесеном Одбору Савјета безбједности Уједињених нација.

У том извјештају се наводе особе и организације повезане с терористичким организацијама широм свијета, у првом реду Ал Каидом. У детаљном документу наводи се име Ахмед Заоуи алијас Абоу Хоудеифа, којег је, како је објављено, алжирски кривични суд пет пута осудио у одсуству за терористичке активности.

Тврди се да је доказана његова повезаност с Јасмином Мулахусићем. Поред тога, како се додаје, у извјештају аустријске Савезне канцеларије за заштиту Устава и борбу против тероризма, Јасмин Мулахусић спомиње се неколико пута. Тај извјештај је поднесен зато што је Суданац Бехари Масад Омер затражио аустријско држављанство. Како се даље, између осталог, наводи, Омера сумњиче да је неко вријеме припадао Ал Каиди.

Према медијским извјештајима, Омер је, осим великог броја контаката с припадницима исламистичког екстремистичког миљеа из арапске и сјеверноафричке регије широм Аустрије, одржавао комуникацију с исламским екстремистима и из Луксембурга.

На темељу прикупљених података, како се наводи, Бехари је имао бројне телефонске контакте с особама у Луксембургу, а на списку је и Јасмин Мулахусић, који је, иначе, родом из Завидовића.

Постоје тврдње и да је Мулахусић, заједно с још једним мушкарцем, учествовао 1995. у бацању ручне бомбе на припаднике луксембуршке жандармерије који су их прогонили, како би избјегли хапшење.

Медији подсјећају да је Мулахусић јавности постао познат када је идентификован као администратор бројних профила на друштвеним мрежама на којима дискредитује новинаре и политичаре с чијим се стајалиштима не слаже, а истовремено промовише политику Странке демократске акције (СДА).

Управо су се из Кантоналног одбора СДА Сарајево јуче огласили те у свом саопштењу навели да он не објављује ставове те странке, већ властите.

"Јавност с правом од Тужилаштва БиХ очекује јавно објашњење због чега је конкретно ухапшен Мулахусић", поручили су из ове странке. Није се дуго чекао одговор из Тужилаштва БиХ.

"Према прикупљеним подацима, осумњичени је био у фокусу интереса сигурносних служби страних земаља и доводи се у везу с особама блиским терористичкој организацији Ал Каида и другим терористичким организацијама", кажу из Тужилаштва БиХ.

Додали су да одређени политички субјекти у БиХ покушавају релативизирати питање хапшења Мулахусића.

"Тужилаштво БиХ их позива да се суздрже од непримјереног понашања и отворених притисака на правосуђе, што може имати штетне посљедице по међународни углед БиХ у области сигурности и борбе против тероризма", рекли су из Тужилаштва БиХ.

Огласио се данас и Мулахусићев адвокат Мирза Алишах, који сматра да у овом случају нема елемената кривичног дјела.

"Овдје се може радити једино о грађанској парници", рекао је Алишах.

​Независне новине