Представљени резултати научног истраживања о изградњи помирења у БиХ: Дуг пут до изградње повјерења и помирења у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Представљени резултати научног истраживања о изградњи помирења у БиХ: Дуг пут до изградње повјерења и помирења у БиХ


До сада смо објавили осам извјештаја о пројекту изградње повјерења и помирења у БиХ  кроз различите перпективе. Ову књигу први пут босанскохерцеговачкој јавности представљамо данас у Бијељини, изјавио је Марко Антонио Бркић, са Свеучилишта “Херцеговина” у Мостару, члан истраживачког тима који је у Бијељини представио резултате научног истраживања, проведеног у БиХ у протеклих осам година, у који је укључен и Универзитет у Единбургу, као и Центар за емпиријска истраживања религије из Новог Сада - Сарајева.



“Овај пројекат  траје већ осам година и у њему је учествовало више од 3.500 грађана БиХ из тринаест градова. Примијенили смо различите технике и методе истраживања, квалитативне и квантитативне приступе у обради података. Ово је јединствен приступ овом питању и проблему у БиХ, да се питање изградње повјерења и помирења преиспитује на научни начин. Религија, као један од кључних фактора, има своје мјесто у процесу изградње повјерња и помирења у БиХ. Нажалост, већина истраживања занемарује или не узима у довољној мјери у обзир чињеницу, због чега су на друштвенополитичком, економском и сваком другом плану кључни процеси који се одвијају и на духовном плану. Црквени, вјерски дужносници, поглавари, па и сами вјерници, као дио друштва, носе одговорност и дио своје улоге у процесу изградње повјерења и помирења. БиХ је и данас, четврт вијека од завршетка ратних сукоба, друштво нестабилности, неријетко страха, немира, неостварених права, политичких тензија и свега онога што чини наше друштво недовољно квалитетним, нестабилним за развој у сваком погледу”, изјавио је Марко Антонио Бркић, нагласивши да је Истраживачки тим дошао до резултата који су објављени и биће доступни јавности.

Бркић је нагласио да већина грађана у БиХ сматра да су процес изградње повјерења и помирења кључни и нужни, неопходни за наставак заједничке будућности у БиХ, али да постоје различити приступи на који начин то треба остварити.

Зорица Кубурић, професор социологије религије на Универзитету у Новом Саду и предсједник Центра за емиријска истраживања религије, у име координатора овог истраживања, изјавила је да су кроз разговоре са представницима цивилног друштва, са јавним личностима и грађанима  у тринаест градова, у протеклих седам година дошли до резултата који могу понудити и рјешења за изградњу и поспјешивање процеса повјерења и помирења.



“Корупција је нешто што је заробило људе на терену, да могу дјеловати искрено. Корупција у политичком, здравственом и образовном систему спријечила је да имамо снажне, слободне личности које могу дјеловати искрено. Лјуди међусобно живе на терену, али једна од препрека су и подијељене школе, што ствара расцјеп, неповјерење и дистанцу. Имамо и недостатак политичког дијалога. Стиче се утисак да је у медијима представљена слика живота какав немамо у реалности, па испада да медији врше неку врсту преносника онога што имамо у политици, што доводи до нових националних подјела, а не представља пут ка заједништву. Једни нас дијеле одозго, а народ жели да живи нормално”, истакла је професор Зорица Кубурић.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић
​Фото - Б. Милошевић