Медији у БиХ имају све мању слободу :: Semberija INFO ::

 

Медији у БиХ имају све мању слободу


У извјештају Репортера без граница за 2019. годину, а који сецира медијске слободе широм свијета, Босна и Херцеговина заузима 63. мјесто од укупно 180 држава.

БиХ је и прошле године заузимала 63. позицију, али због већег броја укључених држава, она је заправо назадовала за једно мјесто.

С друге стране, Хрватска заузима 64. мјесто, Србија ниско 90. мјесто, а Црна Гора катастрофално 104. мјесто у укупном поретку држава. Словенија је најнапреднија од бивших југославенских држава и налази се на 34. мјесту, док је Сјеверна Македонија на 95. мјесту.

У извјештају који је објављен јутрос истиче се да је Босна и Херцеговина обавијена поларизираном политичком климом која је означена константним вербалним нападима и националистичком реториком. Наведене чињенице лоше утичу на слободу медија јер је за новинаре тиме створено непријатељско окружење.

Одлуке уредника медија које рефлектују етничке подјеле и говор мржње су све више заступљене. Новинари се нападају због њиховог етничког поријекла као и због онога што пишу.
Тужбе због клевете или срозавања части чести су алати политичара којима се новинари желе застрашити и одагнати од истраживања појединих тема.

Власништво над медијима је такође разлог за бригу јер оно углавном није транспарентно. Радни услови за новинаре су углавном лоши јер се потписују уговори на кратко одређено вријеме уз мале плате.

Фокус Репортера без граница је град Бањалука гдје је рад новинара, како кажу, спријечен у контексту извјештавања о протестима и активностима везаним за смрт Давида Драгичевића.

– Власти су спречавале слободу јавног окупљања и слободу да се протести регуларно медијски испрате – каже се у извјештају.

Извор: Српска инфо/ Инфо Бијељина