УСЛИЈЕДИЋЕ БЛОКАДА ГРАНИЧНИХ ПРЕЛАЗА :: Semberija INFO ::

 

УСЛИЈЕДИЋЕ БЛОКАДА ГРАНИЧНИХ ПРЕЛАЗА


Пољопривредници из Семберије, РС и ФБиХ јединствени су у намјери да четвртог маја блокирају граничне прелазе за теретни саобраћај у БиХ, све до испуњења њихових захтјева. Они истичу да су актуелне власти игнорисале све њихове молбе и апеле, те су принуђени на овакав корак, јер друго рјешење немају.

 Пољопривредници упозоравају да су сатјерани у ћошак, и да немају другог избора, истичући да је кап која је прелила чашу била одлука Савјета министара БиХ да не усвоји одлуку о увођењу прелевмана и царина на увоз говеђег и свињског меса из ЕУ на рок од двије године. Они веле да би се тиме зауставио прекомјерни увоз и заштитили домаћи произвођачи, те да не желе да се политичка копља ломе преко њихових леђа.

 Саво Бакајлић, предсједник Удружења пољопривредних произвођача села Семберије и Мајевице истакао је да се протести неће завршити упозорењем, као што је било прошли пут, већ ће трајати пуно дуже.

“Ми ћемо четвртог маја блокирати све граничне прелазе за теретни саобраћај. Молимо за разумијевање, јер ми више немамо излаза. Људи одлазе са ових простора, губимо милионе марака. Политика је крива што су села пуста, што млади људи одлазе. Не желимо дозволити да ови што остану овдје постану робови политике. Циљ нам је да живимо од свог рада, како бисмо опстали”, каже Бакајлић.

Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредних произвођача ФБиХ, изјавио је да подржава колеге из РС, јер се и пољопривредници у ФБиХ налазе у идентичној ситуацији.

“ Уколико актуелне власти ништа не предузму, блокираћемо границе. Радићемо оно што је законом дозвољено. Од почетка смо заједно у овоме и идемо до краја, па шта буде”, изричит јер Бићо. 

Semberija.info