ОТКАЗАНА ПАРАДА ПОВОДОМ ДАНА ПАДА БАСТИЉЕ :: Semberija INFO ::

 

ОТКАЗАНА ПАРАДА ПОВОДОМ ДАНА ПАДА БАСТИЉЕ


Француска је саопштила данас да војна парада поводом Дана пада Бастиље неће бити одржана због правила о социјалном дистанцирању и да ће бити замијењена церемонијом одавања почасти здравственим радницима који се боре против епидемије вируса корона.

Умјесто традиционалног марша војника и приказивања војне опреме у Авенији Шанзелизе 14. јула, ове године ће бити одржана знатно мања церемонија у Палати Конкорд, гдје се иначе парада завршава у нормалним околностима, објавило је француско предсједништво.

Годишњом парадом се од Првог свјетског рата обиљежава упад у тврђаву Бастиљу 14. јула 1789. године, током Француске револуције.

Ове године, церемонији ће присуствовати око 2.000 учесника и 2.500 гостију, који ће се окупити у складу са правилом држања међусобног растојања да би се спријечило ширење вируса, од којег је у Француској умрло више од 29.000 људи.

Биће обављен и прелет авиона у част медицинског особља и осталих који су "мобилисани против вируса", наводи се у саопштењу Јелисејске палате, пренио је АФП.

Догађај вјероватно неће бити отворен за јавност, али та одлука може бити преиспитана уколико се здравствена ситуација до тада поправи.

(СРНА)