Атракција: Први роботи конобари у БиХ послужују госте у Дервенти (ФОТО/ВИДЕО) :: Semberija INFO ::

 

Атракција: Први роботи конобари у БиХ послужују госте у Дервенти (ФОТО/ВИДЕО)


Град Дервента први у Босни и Хецеговини може да се похвали увођењем вјештачке интелигенције у угоститељство. У једном дервентском ресторану "запослена" су два конобара-робота који услужују госте.

Конобари-роботи, набављени из Кине, свакодневно изазивају велику пажњу гостију у ресторану „Корт Цаффе“ који се налази у склопу маркета Хипер Корт у Дервенти.

Ови роботи олакшавају посао особљу ресторана тако што гостима доносе наруџбе, али и односе прљаво посуђе.



„Годинама уназад наш ресторан је једно од омиљених мјеста свим Дервенћанима и то је био један од разлога зашто смо се одлучили на овај корак. Реновирањем и проширењем капацитета ресторана наш објекат броји око 200 сједећих мјеста. Поред самог амбијента, велику пажњу смо посветили и повећању квалитета услуге у нашем ресторану. Због тога смо се одлучили за увођење вјештачке интелигенције уз помоћ два робота конобара.
Њихова основна сврха је транспорт хране, пића и посуђа што увелико олакшава и смањује посао осталом особљу“, каже Маја Врачевић, руководилац маркетинг службе Корт маркета, за МОНДО.

Врачевићева појашњава да ови роботи имају четири нивоа за послуживање, што увелико повећава продуктивност и брзину услуге у ресторану.

„Један конобар то не може да постигне. На робота може да стане тацна омјера 60x40“.

Такође, роботи имају могућност интеракције са гостима што умије да буде забавно гостима свих узраста.



„На примјер, гости могу да додирну ухо и робот може да се захвали или каже да ли му се то свиђа или не свиђа. Након што услужи госта, односно када се преузме храна са њега, такође се захвали на посјети“, додаје Врачевићева.

На шаљиво питање да ли конобар робот прима неки посебан бакшиш, у "Кортовом" маркетинг тиму кажу да то још није могуће и сликовито појашњавају како изгледа радни дан робота у Дервенти.

„Њихова основна сврха је транспорт. Конобар узме наруџбу и однесе у кухињу, након што јело буде готово у кухињи храна сервира (стави) на робота и унесе број стола до којег он то сам одвезе. Смањи се обим посла за конобаре, гдје они не морају да одлазе у кухињу да носе тањире већ то умјесто њих ради робот“.

Ипак, уз сву предност коју имају, Врачевићева каже да вјештачка интелигенција не може у потпуности замијенити правог радника већ само олакшати посао. Бакшиш још увијек остаје правим конобарима.


(Мондо)