Ердоган положио заклетву за трећи мандат турског предсједника :: Semberija INFO ::

 

Ердоган положио заклетву за трећи мандат турског предсједника


Реџеп Тајип Ердоган положио је у суботу свечану заклетву за свој трећи мандат предсједника Туркиyе, и други након преласка земље на предсједнички систем управљања, јавља Анадолија.

Ердоган је по доласку испред зграде турског парламента најприје поздравио почасну гарду постројену њему у част, након чега је почела свечана сједница Велике народне скупштине Републике Турске, којом је предсједавао привремени предсједатељ Девлет Бахцели.

Он је Ердогану уручио цертификат Врховне изборне комисије о потврди Ердоганове побједе на предсједничким изборима одржаним 28. маја.

Ердоган је потом за говорницом парламента свечано положио заклетву, чиме је и званично започео нови мандат предсједника државе. Након полагања заклетве у парламенту је интонирана и државна химна Републике Турске.

Након полагања заклетве у парламенту, Ердоган ће положити вијенац у Антиткабиру, маузолеју оснивача и првог предсједника Мустафе Кемала Ататурка, а потом ће у Предсједничкој палати почети и свечаност инаугурације којој ће присуствовати бројне званице, предсједници, премијери и други високи званичници бројних земаља, укључујући и земље регије.

Ердоган је први пут на функцију предсједника државе изабран на изборима 2014. године, а уједно и је и први директно бирани предсједник те земље.

Ердоган је побиједио у другом кругу предсједничких избора са 52,18 посто гласова, док је опозициони кандидат Кемал Килицдароглу освојио 47,82 посто, показали су коначни резултати које је објавила Врховна изборна комисија Турске.

(Независне)