Хрвоје Крешић први добитник регионалне новинарске награде 'Гордана Суша' :: Semberija INFO ::

 

Хрвоје Крешић први добитник регионалне новинарске награде 'Гордана Суша'


Новинар телевизије Нова ТВ из Загреба Хрвоје Крешић први је добитник регионалне награде за телевизијско новинарство "Гордана Суша" за 2022. годину Независног удружења новинара Србије (НУНС), саопштио је жири.

Жири је саопштио да су уз Крешића у ужи избор ушле новинарке Аријана Сарачевић-Хелаћ (Федерална телевизија – ФТВ Босне и Херцеговине) и Емина Ковачевић (Н1 Србија).

Хрвоје Крешић је, по оцјени жирија, својим професионалним ангажманом испунио кључне критерије: професионално и одговорно новинарско дјеловање у телевизијском медију, у складу с универзалним етичким кодексом новинара и у служби јавног интереса, заштите људских права и слободе медија, као и интереса и посебности свих грађана, без обзира на њихов етнички, вјерски или родни идентитет.

Истакнуто је да Крешићев рад карактеризирају "професионалност, новинарска етика, уважавање јавног интереса, универзалност", те "снажан телевизијски идентитет и особни интегритет".

Хрвоје Крешић рођен је 1981. године у Неуму. Студирао је хрватски језик и антропологију на Филозофском факултету у Загребу, а новинарством се почео бавити 2005. године у загребачком дописништву Новог листа гдје је провео шест година.

Од 2011. године, када је прешао на Телевизију РТЛ, бави се телевизијским новинарством. Од 2017. до 2022. био је на Н1 телевизији, а од прошле године ради на Телевизији Нова.

Троструки је добитник награде Хрватског новинарског друштва (ХНД) – 2009. награђен је за најбољи рад у писаном новинарство, награда за најбољи рад у телевизијском новинарству припала му је 2014. године, а 2018. награда “Новинар године”. Добитник је и награде “European Young Journalist” за 2008. годину.

Регионална новинарска награда "Гордана Суша“ за телевизијско новинарство основана је у знак сјећање на једну од најбољих српских и југославенских телевизијских новинарки, која је преминула у јуну 2021. године.

Циљ награде је подржати идеје за које се Гордана Суша бескомпромисно борила током своје каријере: безусловни професионални и фер однос у извјештавању, медијске слободе и људска права, толеранцију међу свим националним и друштвеним скупинама, антиратни активизам, те професионалне стандарде и сигурност новинара.


ФЕНА / БХРТ